Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По-малко от 5000 жители на Хонконг от кръгове, приближени до поддържания от Китай политически естаблишмънт, започнаха да гласуват в неделя измежду кандидатите за избирателна комисия, която ще избере следващия главен администратор на територията и някои от членовете на законодателния орган на територията, предаде Ройтерс.

Продемократичните кандидати почти изцяло отсъстват от изборите в Хонконг, откакто Пекин преработи избирателната система на града.

"Целта на подобряването на избирателната система е да се гарантира, че само патриотите ще администрират Хонконг", заяви Кари Лам, главната администраторка на територията в неделя сутринта. "Много се съмнявам, че друго правителство или държава ще позволи публичното избиране в местния законодателен орган на хора, чиято мисия е да подкопаят националния интерес или националната сигурност."

Избирателната комисия ще назначи 40 места в обновения Законодателен съвет през декември и ще избере главен администратор, който ще поеме властта през март. 6000 полицейски служители са поставени на ключови точки в града, за да осигурят мирното протичане на вота.

Основните промени на територията настъпиха след приемането на спорния закон за националната сигурност, който наказва всеки, който Пекин набеди за извършител на подривна дейност, тероризъм или работи в съглашателство с чужди сили.

Повечето видни демократични активисти и политици сега са в затвора или са избягали в чужбина. През май китайският парламент промени избирателната система на Хонконг, като намали демократичното представителство в институциите и въведе механизъм за проверка на кандидатите и победителите на изборите.

Това почти премахна влиянието, което опозицията оказваше. Преди присъединяването на града към Китай през 1997 г. комунистическата страна обеща, че ще гарантира всеобщото избирателно право за територията. С последните си мерки Пекин все повече се отдалечава от тази клетва.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.