Хонконгският медиен магнат Джими Лай беше осъден днес на 12 месеца затвор за ролята му в организирането през 2019 г. на една от най-масовите продемократични демонстрации в Хонконг, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Лай бе сред деветимата опозиционери, признати за виновни като организатори и участници в проявата. Според непотвърдени данни на организаторите демонстрацията е събрала 1,7 милиона души - близо една четвърт от жителите на Хонконг.

Хонконгският окръжен съд даде на Лай присъда от 15 месеца, но я намали с три месеца заради смекчаващи вината обстоятелства. Това е първата присъда срещу него, свързана с протестната му дейност. В момента 73-годишният медиен магнат е в следствен изолатор във връзка с дело за нарушения на закона за националната сигурност, наложен от Пекин.

Други четирима активисти бяха осъдени днес на между 8 и 18 месеца затвор. Мартин Лий, помогнал за учредяването през 90-те години на миналия век на Демократическата партия (най-голямата опозиционна формация в управлявания от Китай финансов център) и често наричан "бащата на демокрацията" в бившата британска колония, получи 11-месечна условна присъда по същото дело.

Обвиняемите можеше да получат присъди до 5 години лишаване от свобода. Повечето от тези ветерани на хонконгската опозиция десетилетия наред се бориха напразно за установяване на истинско всеобщо избирателно право, отбелязва АФП.

На заседанието присъстваха техни симпатизанти, роднини и близки, журналисти и дипломати от ЕС, САЩ, Канада, Швеция, Австралия, Германия и Франция.