Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хонконгският медиен магнат Джими Лай беше осъден днес на 12 месеца затвор за ролята му в организирането през 2019 г. на една от най-масовите продемократични демонстрации в Хонконг, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Лай бе сред деветимата опозиционери, признати за виновни като организатори и участници в проявата. Според непотвърдени данни на организаторите демонстрацията е събрала 1,7 милиона души - близо една четвърт от жителите на Хонконг.

Хонконгският окръжен съд даде на Лай присъда от 15 месеца, но я намали с три месеца заради смекчаващи вината обстоятелства. Това е първата присъда срещу него, свързана с протестната му дейност. В момента 73-годишният медиен магнат е в следствен изолатор във връзка с дело за нарушения на закона за националната сигурност, наложен от Пекин.

Други четирима активисти бяха осъдени днес на между 8 и 18 месеца затвор. Мартин Лий, помогнал за учредяването през 90-те години на миналия век на Демократическата партия (най-голямата опозиционна формация в управлявания от Китай финансов център) и често наричан "бащата на демокрацията" в бившата британска колония, получи 11-месечна условна присъда по същото дело.

Обвиняемите можеше да получат присъди до 5 години лишаване от свобода. Повечето от тези ветерани на хонконгската опозиция десетилетия наред се бориха напразно за установяване на истинско всеобщо избирателно право, отбелязва АФП.

На заседанието присъстваха техни симпатизанти, роднини и близки, журналисти и дипломати от ЕС, САЩ, Канада, Швеция, Австралия, Германия и Франция.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.