Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Десетки служители от местните власти в Хонконг положиха днес нова клетва за вярност, след като над половината от колегите им подадоха оставка в знак на протест срещу тази процедура, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На церемония, състояла се при закрити врати, 24 първи съветници положиха клетва, съобщи правителството.

"Ако имаме съмнения по повод полагането на клетва от някои съветници и не можем да имаме пълно доверие в тяхната лоялност и вярност, ще им дадем възможност да се обяснят... Ако клетвите им не бъдат валидни, те ще бъдат дисквалифицирани", заяви в началото на седмицата главата на изпълнителната власт Кари Лам.

Подобни клетвени церемонии бяха организирани и в други сектори, по-специално за чиновниците, парламентаристите и правителствените служители.

През следващите седмици клетва ще трябва да положат и близо 180 окръжни съветници, а онези, които откажат, ще изгубят своите постове.

Повечето избрани окръжни съветници - 260 от общо 452, предпочетоха да подадат оставка, вместо да се подлагат на подобна проверка.

Полагането на клетва "стана инструмент, чрез който режимът ви държи на каишка", коментира пред АФП Деби Чан, бивша окръжна съветничка, подала оставка през юли.

"Те искат да ликвидират продемократичния лагер в Хонконг", заяви тя.

Окръжните съветници са единствените служители, които жителите на Хонконг могат да избират с общо и пряко гласуване. Те се занимават с местни проблеми като автобусните линии, събирането на боклука и терените за спортни игри.

Но те се превърнаха и в символ на стремежа на хората към по-широко участие в управлението на града им. В края на 2019 г., след месеци продемократични демонстрации, кандидатите на опозицията, критично настроени към китайския режим, спечелиха смазваща победа на местните избори.

Китай отвърна с репресии срещу всяко несъгласие и преобразува политическата система на града, като намали броя на пряко избираните служители и започна засилени проверки сред политиците, за да оцени техния патриотизъм.

След демонстрациите от 2019 г. Китай наложи закон за националната сигурност, който криминализира голяма част от дисидентската дейност, и започна да преобразува Хонконг според своя авторитарен модел.

Редица окръжни съветници бяха обвинени в престъпления срещу националната сигурност. Мнозина други избягаха в чужбина.

В хода на последните гонения тримата основни водачи на Алианса - сдружението организатор на годишното бдение в Хонконг в памет на репресиите на площад Тянанмън през 1989 г., бяха изправени днес на съд за "подстрекателство към бунт", след като отказаха да сътрудничат при разследване, свързано с националната сигурност.

Обвиненията са "абсурдни", заяви в залата една от подсъдимите.

Предния ден силите на реда, натоварени да прилагат драконовия закон за националната сигурност, претърсиха музея "Четвърти юни", посветен на репресиите от Тянанмън и управляван от Алианса в Хонконг, чиито власти обаче принудиха през юни сдружението да го затвори.

Престъпленията срещу националната сигурност се наказват сурово, включително с доживотен затвор

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.