Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Има разлика между реимунизация и трета доза. Третата доза е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината“, това обяви пред Нова тв проф. Мира Кожухарова, вирусолог и съветник на здравния министър.

Според нея има и други ваксини, при които се налага поставянето на още една инжекция. 

„При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет. Третата доза във всички случаи е необходима за тези с потисната имунна система по някакви причини. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб”, обясни проф. Кожухарова. 

Тя посочи, че в САЩ е взето решение и за реимунизация за определена група хора.

Проф. Кожухарова съобщи още, че въпросът за безплатните лекарства е решен. Това е била основната идея на разкриването на COVID зоните - да се улесни достъпът на хората, които не са тежко болни, до медицинска помощ, така че те да не се самолекуват вкъщи.

„Мисля, че това ще бъде облекчение и за хората, и за болниците. Фактически въпросът е уреден”, обясни тя.

Проследяването на здравословното състояние трябва да се извършва от служители в COVID зоната. Право на безплатни медикаменти ще имат и тези, които не са здравно осигурени, посочи още съветничката на здравния министър.

„Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза”, посочи проф. Кожухарова.

Процентът на тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза, не бил висок. 

„Ако се погледне кривата – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност забавяне на процеса на разпространение. За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките”, каза още проф. Кожухарова.

Тя сподели наблюденията си, че след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.

„Към момента темповете са бавни. Това е една от епидемиологичните цели. Когато са по-бавни темповете, тогава няма опасност системата да отказва в един момент. Вероятно ще има увеличение по-нататък. Прогнози се правят малко сложно, не бих се ангажирала с дати”, каза още проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че грипът не е изчезнал, но се правят повече изследвания за коронавирус и той остава на заден план. Двата вируса „вървят” по един и същи начин.

„При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлага се времето между двете ваксини да е около 2 седмици”, каза още тя.

Тя посочи, че в страната все още е е регистиран вариантът Мю на коронавируса.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.