"Прилича ми на голям сив слон, сложен на Шанз-Елизе."

Така оприличава вече опакованата Триумфална арка 47-годишен мъж, който работи в близост до монумента.

За всеки е различно. От днес вече завършеният проект е отворен за посетители. 

"Така преоткриваш красотата на формата", казва пак пред "Вашингтон пост" 39-годишната парижанка Агниеска Войел. "Не мога да спра да снимам арката. Изключителна е....Ние сме големи късметлии", добавя тя.

Инсталацията на Кристо, който почина миналата година, и отишлата си през 2009 г. негова съпруга Жан-Клод, е проект от 1961 г. 60 години по-късно най-накрая триумфира осъществен.

Посетителите ще могат да разгледат "Триумфалната арка. Опакована" в продължение на три седмици. Както и с останалите проекти на Кристо и Жан-Клод, достъпът до инсталацията ще е безплатен и тя ще може да бъде посещавана 24 часа в денонощието от 18 септември до 3 октомври. Посещенията в монумента и достъпът до терасата ще бъдат с билети, както и досега. 

През уикендите един от знакови булеварди на френската столица "Шанз-Елизе" ще бъде изцяло пешеходен. Дошлите да видят прочутата наполеонова арка в опакования ѝ вид ще могат не само да се насладят на игрите на тонове е сенки на специалния плат в сребристо и синьо, но и да го пипнат. Тези, които се изкачат 50 метра до горе, ще стъпят върху него, когато стигнат до терасата на покрива. Сребистото платно, с което е опакована арката, е с площ 25 000 квадратни метра. То е произведено от германската компания "Geo - Die Luftwerker" от гр.Любек, специализирана в производството на въздушни балони, информира "Дойче веле". Материята е рециклируема.

"Огромен подарък за парижани, за французите и най-вече за всички любители на изкуството."

Така определи инсталацията преди дни френската министърка на културата Розалин Башело. И добави, че това е "посмъртно завещание на един гениален творец".

Проектът трябваше да бъде реализиран миналата есен, но беше отложен през март заради пандемията. През май 2020 г. Кристо почина. "Той искаше да го завърши и ни накара да обещаем, че го осъществим", обяснява племенникът на твореца Владимир Явашев пред АП. 

Опаковането струва 14 млн. евро и е финансирано изцяло от продажбата на скици, макети, рисунки на Кристо.

Явашев смята да осъществи след това друг от незавършените проекти на Кристо - висока 150 метра мастаба в Абу Даби.

"Имаме плановете, трябва само да го направим", обяснява той.

В Сотбис изложба, свързана с историята на опаковането на арката

Изложбата "The Final Christo" с 24 оригинални произведения, които разказват историята на последния проект на покойния артист Кристо - опаковането на Триумфалната арка в Париж, бе открита във френската столица, съобщиха от "Сотбис".

Произведенията показват изключителната визия на Кристо, която продължава да пленява въображението на хората по света, се посочва на сайта на аукционната къща.

Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии до 3 октомври. След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация "Кристо и Жан-Клод".