Делегация от евродепутати идва в България, за да проучи на място ситуацията с върховенството на закона.

Посещението е на 23 и 24 септември, съобщи за Клуб Z социалистката Елена Йончева. Визитата е по нейна инициатива.

Делегацията ще е от общо 23-ма души. В нея влизат 7 евродепутати - по един от всяка политическа група в Европейския парламент. Социалистите ще бъдат представени от Елена Йончева. Всички са членове от Мониторинговата група за демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Останалите 16 души са експерти от Европейския парламент..

Депутатите ще бъде предвождани от нидерландката София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя е председател на Мониторинговата група.

За два дни делегацията ще се срещне с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министрите на вътрешнитя работи Бойко Рашков, на правосъдието Янаки Стоилов, на културата Велислав Минеков, вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов, главния прокурор Иван Гешев, омбудсмана Диана Ковачева и депутати от Народното събрание.

Групата ще се срещне също така с представители на неправителствени организации.

Специално внимание ще бъде отделено на свободата на медиите. Евродепутатите ще разговарят по въпроса с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, както и с журналисти от различни български медии, които според Елена Йончева ще споделят какво се случва в този бранш.

„Мисията в България е безпрецедентна. Обикновено такива посещения са свързани с конкретен проблем“, коментира пред Клуб Z Йончева.

И даде за пример визитите на Мониторинговата група в Словакия и Малта, където членовете й са събирали сведения за убити журналисти.

„В България обаче цялата система - и на правосъдието, и на върховенството на закона, е рухнала. Проблемите са много. Всеки член на делегацията има свои въпроси. Затова ще имаме толкова много срещи“, допълни Йончева.

Друга причина за посещението е двукратният отказ на бившия премиер Бойко Борисов да се срещне лице в лице с Мониторинговата група. Нейните членове са недоволни и от отговорите на въпросите си, които са получили от българските власти.