Британският министър председател Борис Джонсън е изправен пред трудни въпроси, включително и от съпартийци консерватори, по повод на военния пакт с Австралия и САЩ, към който присъедини страната си и чиято очевидна цел е  да се противопостави на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, съобщава днес Би Би Си.

Предшественичката на Джонсън Тереза Мей го запита за последиците на пакта наречен AUKUS (съкратеното название на съюза от Australia, UK and US) и по-точно, дали ако Китай нападне Тайван, Обединеното кралство ще бъде въвлечено във войната.

Отговорът на Джонсън на практика е: "да", макара той да не го формулира толкова прямо.

"Обединеното кралство остава решено да защитава международното право и това е настоятелния съвет, който бихме дали на приятелите си по света и настоятелния съвет, който бихме дали на правителството в Пекин".

Сюзът вбива нов клин в НАТО, защото заради него Австралия се отказа от договор да купи 12 френски подводници с конвенционално дизелово-електрическо задвижване за 90 милиарда австралийски долара (€56 млрд. , US$66 млрд.) и вместо тях ще се сдобие с американска технология да построи осем подводници с ядрено задвижване.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан нарече това "нож в  гърба". Той даде да се разбере, че страната му ще търси неустойки по договорите, които вече има с Канбера.

Още по-остра беше реакцията на Китай, който обвини тримата съюзници в AUKUS в "манталитет от Студената война". Държавния всекидневник "Глоубъл таймс" предупреди, че "австралийските войници първи ще умрат" в контраатака от страна на Китай.

Джонсън каза по-късно пред депутатите в Камарата на общините, че новото индо-тихоокеанско партньорство "не е замислено като насочено срещу Китай".

Австралийският министър на отбраната Питър Датън омаловажи реакцията на Пекин, припомняйки, че тя не е първата спрямо външнополитическия курс на страната му.

"Ние сме горда демокрация в нашия регион - каза той, цитиран от Би Би Си. - Ние сме заедно със съседите ни в Индо-Тихоокеанския регион, за да осигурим траен мир и това сътрудничество го прави по-сигурен регион. Това е реалността и никакво количество пропаганда не може да отмени фактите". 

Един от тях обаче е, че партньорството води до невиждана от десетилетия стратегическа промяна - Австралия става седмата държава в света, която ще разполага с подводници с ядрено задвижване. Тези бойни съдове могат да плават години без презареждане, да прекарват месеци под вода, да се придвижват невидимо за противника и да нанасят бърз и неочакван удар по стратегически цели. Такива подводници досега имат САЩ (68), Русия (29), Китай (12), Обединеното кралство (11), Франция (8), Индия (1), припомня Би Би Си.