Кристалина Георгиева в качеството си на изпълнителен директор на Световната банка е оказвала натиск върху свои служители да завишат рейтинга на Китай в класацията Doing Business 2018, поради което и престижният конкурс е бил прекратен, предаде Ройтерс.

В момента Кристалина Георгиева е директорка на Международния валутен фонд.

Докладът, разкриващ задкулисието в Световната банка, е изготвен от адвокатската кантора “УилмърХейл” по поръчка на комисията по етика на Световната банка. Георгиева е цитирана от Ройтерс да казва, че не е съгласна нито с разкритията, нито с изводите на доклада и че вече е уведомила борда на Международния валутен фонд за станалото. 

Оказва се, че Георгиева е успяла чрез натиск да покачи Поднебесната империя от реалното й 85-то място в класацията, до по-престижното 78-мо. Интересно е да се знае, че "подскокът" в мястото на Китай идва по времето, в което се очаква именно тази държава да инвестира огромна сума в увеличението на капитала на Световната банка.

Освен това се смята, че тя е успяла да премахне Хонконг от доклада по политически причини, отново - в услуга на Китай. 

 
Финансовото министерство на САЩ, което държи основен контрол и в Световната банка, и в МВФ, заяви, че анализира сериозно изводите.

Намесен е и Симеон Дянков

Освен Кристалина Георгиева, в големия международен скандал изплува името и на Симеон Дянков, бивш финансов министър на Бойко Борисов и любител на “постни пици” (така нарече бюджета си за 2010 г., за да илюстрира строгата си фискална политика). В качеството си на съветник на Георгиева заедно с нея той натискал служители в Световната банка да вдигнат рейтинга на Китай. Неговата задача била да "идентифицира промени в данните на Китай, които биха повишили резултата на страната".

Дянков е замесен и в подобряването на резултата на Саудитска Арабия или по-скоро в това, че е успял да убеди служителите, изготвящи доклада, че Йордания не заслужава да заема първата позиция за правене на бизнес в региона. Така я печели Рияд. Тук обаче не е констатирана 100-процентова манипулация на данните. 

Името му е замесено и в намаляването на резултата на Азербейджан. Шокиращото е обаче твърдението на някои служители, според които Дянков управлявал чрез практически психически тормоз хората си и много от тях се плашели да си търсят правата. 

В крайна сметка докладът Doing Buissnes е спрян. Направени са препоръки за промяна на методологията, така че да не е възможно да се правят манипулации, както и за промяна на работната среда, така че служителите да имат стимул да докладват намесата от висшестоящите.