Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди за задълбочаващи се различия в процеса на икономическо възстановяване от ковид пандемията и за липса на достъп до ваксини в някои страни, предаде Ройтерс.

В изявление на виртуална пресконференция на срещата на върха на Г-7 в Югозападна Англия Георгиева каза: "Предупреждавахме за опасни разминавания в хода на възстановяването. 

Най-новите данни потвърждават, че тази тенденция не само продължава, но се задълбочава".

Ръководителката на МВФ добави, че макар да очаква ръстът на инфлацията да е временен, светът не бива да приема това за даденост, а също, че най-много я безпокои инфлацията в някои нововъзникващи икономики.

На пресконференцията Георгиева отбеляза, че най-богатите страни в света имат моралния дълг да подпомагат програми за слагане край на ковид пандемията, но даряването на излишните ваксини е само първа крачка, предаде Асошиейтед прес.

Шефката на МВФ каза това, след като британският премиер Борис Джонсън изрази надежда лидерите от Г-7 да се договорят да осигурят най-малко 1 милиард дози ваксина за по-бедните страни.

Георгиева посочи, че това е една добра първа стъпка, но трябва да се направи повече за преодоляване на пречките пред ваксинирането. Това е морален императив, но е необходимо икономическото възстановяване да е единно. Не може светът да действа на две скорости, без това да има отрицателни последици, подчерта тя.

Близо половината население на страните от Г-7 взети заедно е получило е имунизирано с с поне една доза ваксина, но в световен мащаб делът на ваксинираните с най-малко една доза е под 13 процента, а в Африка - само 2,2 процента, отбелязва АП.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.