Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се е срещнал днес с главния прокурор Иван Гешев в Министерството на правосъдието, съобщават от ведомството. Двамата обсъдили преминаването на Бюрото по защита от прокуратурата към министерството.

"Министърът изрази становище, че преместването на Бюрото по защита отново в Министерството на правосъдието няма да създаде затруднения по отношение охраната на главния прокурор, тъй като той има право на защита по Закона за Националната служба за охрана", се казва в съобщението.

Както е известно, Гешев се ползваше с охраната от Бюрото, чиято основна функция всъщност е да пази защитени свидетели по наказателни дела. Използваше Бюрото и при акции - като тази по влизането в президентството. Така то си спечели прозвището "преторианската армия на Гешев". Парламентът обаче, въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС, успя в последния си ден да го прехвърли под шапката на правосъдното ведомство. Имаше опит и за изменения в закона за НСО, като се уточнява, че главният прокурор ще има охрана само при доказана заплаха.

"Най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените в наказателното производство лица без сътресения, произтичащи от преместването", обяснил днес Стоилов на обвинител номер едно.

Той допълнил, че подзаконовата нормативна база и двустранните споразумения трябва да продължат да се прилагат и след влизането в сила на промените в Закона за защита на лица застрашени във връзка с наказателното производство.

От двете институции ще бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията. "Необходимо е да се уточнят въпросите около статута на служителите", казал още Стоилов.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.