Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бюрото за защита на свидетели преминава към министерство на правосъдието и няма да е към главния прокурор, както досега. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в закона за лица, застрашени във връзка с наказателно производство. То ще защитава единствено свидетелите и вече няма да има отношение към охраната на магистратите.

Според приетите текстове, Бюрото по защита е самостоятелна организационна структура - "Бюро по защита на застрашени лица", към министъра на правосъдието, който назначава ръководителя и служителите в него по ред, определен с правилника за прилагане на закона.

Депутатите решиха още от функциите на Бюрото по защита да бъдат премахнати тези, свързани с принудителното довеждане на лица по разпореждане на главния прокурор, както и по охраната и обезпечаването на провеждането на действия по разследването, разпоредени от главния прокурор.

Текстът, който бе приет относно функциите на Бюрото по защита, предвижда осъществяване на специалната защита по организиране и осъществяване на личната физическа охрана на защитени свидетели, техни възходящи, низходящи, братя, сестри, съпруг или лица, с които те са в особено близки отношения, при условията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Предвидено е министърът на правосъдието да преценява обективността и степента на заплахата, както и възможността за включване в Програмата за защита на свидетели, след което издава акт за предоставяне на защита. 

Според приетите текстове от влизането в сила на закона министърът на правосъдието съвместно с главния прокурор осъществяват дейностите, необходими за преминаване на Бюрото по защита към министъра на правосъдието в тримесечен срок. Той се прилага и за дейностите, свързани с прехвърлянето на дълготрайните материални активи. 

Противно на очакванията, дебатите по закона не бяха продъжителни.

Хамид Хамид (ДПС) определи тази промяна като "мръсна поръчка". Той изтъкна, че бюрото не е на главния прокурор, а на правосъдната система. Според него ще се стигне до "осветяване на свидетели".

"Това ли е най-важното нещо в държавата?", попита Хамид.

Радостин Василев ("Има такъв народ") репликира Хамид с въпроса защо смята, че бюрото ще бъде унищожено, ако премине към министерството на правосъдието.

"Функционалното му място е там", отвърна Василев.

И допълни, че гласуването по този закон ще очертае границата за това с кого може да се прави съдбена реформа. Василев изтъкна, че това не е дълбоката съдебна реформа, която очакват българските граждани.

"Това народно събрание трябваше да направи реформа на съдебната власт, да закрие спецправосъдието, да приеме промени в Конституцията. Единственото, което можем да направим, е да прехвърлим бюрото към министерство на правосъдието. Когато бюрото е в изпълнителната власт, ще има отчетност и прозрачност."

Това заяви Атанас Славов от "Демократична България". Според него съдебна реформа трябва да има, ако България иска да остане в  ЕС, да ползва европейски средства, ако искаме да има икономически растеж и чуждестранни инвестиции.

Против промените гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Коментари

....

Лобитата си играйкат, щото залогът зад тях е огромен. Да видим докога публиката ще им ръкопляска (и гласува), докато страната навлиза в комплекс от сериозни кризи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.