България вече е дефакто приела еврото, ние сме свързани с него чрез валутния борд, но с практическото ни влизане в еврозоната "усмирителната риза" на борда ще изчезне. 

Това заяви днес вече бившият министър на финансите и бъдещ участник в парламентарните избори с нова формация - Асен Василев. Той отдавна изразява умерен скептицизъм към моментално приемане на България в еврозоната и днес разви своята теза. 

"Курсът лев - долар се определя от евро - долар, инфлацията в България е в голямата си степен внос в зависимост от това как се печатат евра от Европейската централна банка. От тази гледна точка дали и кога реално ще сменим лева с евро е по-скоро технически въпрос и свързан с това доколко бордът като конструкция ограничава популизма в парламента да не се развихри и да започнем да поемаме прекалено големи дългове и т.н.", обясни Василев. 

Той има предвид самата философия на борда, който лишава родните политици от правото на парична политика и ограничава тегленето на дългове от държавата. 

Според Василев, България има нужда от професионален и обществен дебат по темата, по време на който обществото да бъде запознато с добрите и лошите страни на общата европейска валута. 

Той смята и че ако все пак приемем еврото, ще трябва да намерим нов механизъм на "усмирителната риза", за да не влиза България в дългова спирала, каквато е възможна при едно популистко управление. 

Припомняме обаче и че ресорното ведомство на Василев препотвърди пътя на страната към еврозоната, който бе начертан от правителството на ГЕРБ. Според националния ни план, би трябвало да сме готови да влезем от януари на 2024 г. 

Това е доста оптимистичен сценарий, особено имайки предвид нивата на инфлация, които значително надвишават т.нар. Маастрихтски критерии.