Много се изтърка тази дума "суверен", но това е така - народът решава. Това заяви зам.-председателят на ИТН пред репортер на БНТ.

Той направи коментара си по адрес на проучване на "Алфа Рисърч", според което българските граждани са разочаровани от работата на депутатите в 46-ото НС - както от представителите на партиите на статуквото, така и от членовете на партиите на промяната. Станев призова българските граждани да са активни на следващите избори и да поставят от едната страна на везна "морала и доблестта" на Ива Митева, а от другата - Татяна Дончева.

Според Станев парламентът все пак е постигнал успех - актуализацията на бюджета. Освен това той смята, че още по-важно нещо е извършено - разкриването на "истинските лица на някои политически играчи".

"Ще ви кажа за г-жа Татяна Дончева. Тази дама, която е от дълги години в българската политика, показа как не се прави политика, как не се общува коректно, как се лъже, как се манипулира. Г-жа Дончева прилича на една медуза, която дори да се е разпаднала от собствената си отрова, продължава да жили. Тя е отрова за българската политика".

Буквално минута по-късно Станев бе попитан дали всички мостове за разговори с останалите партии са разрушени, на което той отвърна, че не желае да поставя квалификации като Дончева.

"Приемат се протегнатите ръце, зад които стои морал, закон и правила".

Той осъди Христо Иванов, Мая Манолова, Корнелия Нинова и "прекрасните стари играчи от ДПС и ГЕРБ" за провала на парламента. Станев посочи, че всички те имат претенцията да говорят за закон и морал, но същевременно обиждат топ юрист като Ива Митева.

За успеха на следващия парламент депутатът на ИТН се позова на думите на своя лидер Слави Трифонов в интервюто му пред Бойков Василев от "Панорама" и обяви, че са необходими компромиси и смирение.