Биляна Петрова - бившата зам.-кметица на район "Младост", също е подала молба до съда, с която иска да се замени мярката й "домашен арест" с друга, по-лека. Делото е в сряда, 15 септември, от 10:30 ч.

Както е известно, делото срещу нея, Десислава Иванчева и посредника и бивш кмет Петко Дюлгеров, е на последна инстанция във ВКС. То обаче не можа да тръгне, тъй като защитата на Петрова поиска справка - какво става с евентуалното дисциплинарно наказание на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев. На 6 юли 2020 г. той им чете - макар и занижени от първата инстанция, но все пак осъдителни присъди, съответно от 8, 7 и 6 години ефективно за подкуп, който представлява тежък случай.

Така се стигна до 26 юни т.г., когато на Иванчева за пръв път от ареста преди повече от 3 години й бе позволено да ходи свободно по улиците срещу гаранция от 10 000 лв., която бе събрана за часове. Основна причина за изменение на мярката й бе фактът, че вече е бременна и трябва - освен другото - да посещава с повишено внимание медицински специалисти (Иванчева е родена през 1973 г., б.р.).

В първите дни от ареста си Иванчева и Петрова бяха показвани пред журналистите от "зверилника" в зала 5 на Специализирания съд, който се ползва изключително рядко - за особено опасни престъпници. 

Сега обаче Петрова, която е неизменно в ареста с нея от самото начало, също моли съда за по-лека мярка. Тя посочва 3 причини - две от тях са грижи за 83-годишната й майка, която е с деменция, и фактът, че е задържана твърде дълго - общо 3 години и половина.

Третата звучи така:

"ЗДРАВЕТО МИ Е СЪСИПАНО, нервите също – даже ми е трудно да запомня диагнозите само от последните 2 месеца – хормонален дисбаланс, липса на витамин Д, висок холестерол, проблеми със сърцето, възпаление на очите, няколко възпаления на венците,..... Имунитетът ми е сринат. Има дни, в които изпитвам силна болка на няколко места.

СПОРЕД ЛЕКАРИТЕ МИ ТРЯБВА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ НА ОТКРИТО, достъп до СЛЪНЦЕ И ЧИСТ ВЪЗДУХ, например разходки в парка."

Каква мярка за неотклонение ще й наложи съдът, предстои да стане ясно в рамките на самото заседание.