Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийски градски съд (СГС) остави без уважение искане на БФС за отмяна на насрочения на 12 октомври извънреден конгрес. Това личи от официално съобщение на СГС, който е публикувал цялото определение, взето на закрито заседание на 13 септември.

"Производството е образувано по искова молба, подадена от Сдружение „Б.Ф. С.“ срещу 189 бр. футболни клубове със седалища в различни населени места в Република България", се казва в решението.

По този начин ръководството на БФС е опитало да обори свикването на Общо събрание. Такова бе насрочено с подписка от въпросните 189 клуба - повече от една трета от членовете на съюза.

Преди седмици Изпълкомът отказа да уважи желанието на Димитър Бербатов и неговия екип и определи 18 март 2022 г. за редовно отчетно-изборно заседание. Така Бербо се обърна към съда. А междувременно ИК на БФС мимоходом се събра още веднъж и потвърди решението си.

Определението на СГС завършва по следния начин:

Така мотивиран Софийски градски съд ОПРЕДЕЛИ:

ВРЪЩА на основание чл. 130 ГПК искова молба с вх. на СГС № 16278/10.09.2021 г., образувана на 13.09.2021 г., подадена от Сдружение „Б.Ф. С.“ срещу 189 бр. футболни клубове със седалища в различни населени места в Република България, поради недопустимост на предявения иск за установяване, че ответниците нямат право да свикат общо събрание на членовете на Б.Ф. С. /„Конгрес“/ по реда на чл. 26, ал. 1, изр. 1, предл. 2 ЗЮЛНЦ във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 2 от Устава на БФ и ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 1844/2021 г. по описа на Софийски градски съд, Търговско отделение, VІ-1 състав. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на ищеца Сдружение „Б.Ф. С.“ за допускане на обезпечение на предявения иск.

Определението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.

По-късно БФС разпространи съобщение, от което личи, че ръководството на родния футбол се е примирило и явно се заема с организирането на конгреса.

Ето какво гласи позицията на централата:

"Въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси, Българският футболен съюз уведомява своите членове, че ще проведе насрочения от Софийски градски съд конгрес на 12.10.2021 г., от 10:00 часа в Зала 1 на НДК, в съответствие със своите правомощия и според Устава на БФС, УЕФА и ФИФА.

Всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число – и политически такива.

Изразяваме категоричната си готовност да съдействаме на всеки клуб при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с нездрави управленски амбиции.

С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.