Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цената на алуминия, която върви нагоре от няколко седмици, днес достигна 3000 долара за тон - нов максимум от 2008 година, на фона на ограниченията в производството в Китай и преврата в Гвинея, информира Франс прес, цитирана от БТА. 

Африканската страна е вторият в света производител на боксит, основен минерал за получаването на метала, използван предимно в транспорта и строителството.

Алуминият поскъпна до 3000 долара тази сутрин на Лондонската метална борса (LME).

"Има проблеми с доставките навсякъде, което води до скок в цените на алуминия", обясни пред АФП анализаторът от Комерцбанк (Commerzbank) Даниел Бриземан. 

Той се позовава най-вече на поскъпването на електричеството в Китай, което принуждава леярните да ограничат производството.

Превратът в Гвинея е още един от многото фактори, влияещи върху котировките на алуминия. Сред тях са стачката на леярната в Канада и пожарът в рафинерия за боксит в Ямайка, уточни анализаторът.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.