Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС и САЩ договориха временно да отменят митата, наложени по спора за стоманата, предаде АП.

Брюксел и Вашингтон обявиха началото на дискусии за справянето с глобалния свръхкапацитет на стомана и алуминий, се казва в специално съвместно изявление.

Разговорите ще се водят от изпълнителния зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис, американския търговски представител Катрин Тай и секретарят по търговията на САЩ Джина Раймондо.

По време на виртуална среща миналата седмица лидерите на Брюксел и Вашингтон признаха необходимостта от ефективни решения, които да съхранят ключовите индустрии. Те се споразумяха да изработят пътя към прекратяването на споровете в Световната търговска организация (СТО), последвали налагането от страна на САЩ на мита за вноса от ЕС съгласно американския Закон за разширяване на търговията.

Домбровскис, Тай и Раймондо признаха ефекта върху индустриите на САЩ и ЕС в резултат на глобалния свръхкапацитет на стомана и алуминий. Той е предизвикан предимно от трети страни.

Изкривяванията вследствие на този свръхкапацитет представляват сериозна заплаха за ориентираните към пазара американска и европейска индустрии в тази сфера, както за работещите в нея. Те се съгласиха, че САЩ и страните членки на ЕС могат да търсят сметка от държави като Китай, които подкрепят изкривяващите търговията политики.

Тримата представители обсъдиха и предприемането на конкретни търговски мерки с цел съхраняването на тези ключови отрасли. За да бъдат гарантирани съвместните усилия, те се споразумяха да бъдат избегнати промени, които имат отрицателен ефект върху двустранната търговия. Решението трябва да бъде намерено до края на годината.

Митата върху стоманата и алуминия са един от главните търговски проблеми между ЕС и САЩ. Те яха наложени от администрацията на Доналд и разгневиха европейците и други съюзници, тъй като по този начин металите им бяха определени като заплаха за националната сигурност на САЩ. Митата навредиха на европейските производители, но и вдигнаха цените на стоманата за американските компании.

Европа отговори като повиши митата за произведени в САЩ мотоциклети, бърбън, фъстъчено масло, дънки, и др.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.