Президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание на 16 септември, четвъртък.

Това съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

На този фон все още не е ясно дали парламентът ще заседава извънредно утре. Искане за свикване на извънредно заседание отправиха от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" в нощта на приемането на актуализацията на бюджета. Те призоваха: "Търси се един смел депутат" - да подпише искането за свикване на извънредно заседание. Такова може да насрочи и председателят на народното събрание - Ива Митева.

Голямата "битка" е за приемането на два знакови за съдебната реформа законопроекта - този, с който Бюрото по защита (някога кръстено и "на свидетелите", но това после елегантно отпадна, б.р.), станало известно като "преторианската армия на Иван Гешев" се прехвърля от шапката на главния прокурор към тази на Министерство на правосъдието, но най-вече - измененията в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие.

Първият проект е на етап окончателно гласуване в зала. Вторият обаче е обект на "драматично" разглеждане в правната комисия още на първо четене, дори не е гласуван там и е непрекъснато публично бламиран от ГЕРБ и ДПС. Така че перспективите за приемането му клонят към нулата. За 14 ч. днес е насрочено поредното извънредно заседание на комисията. 

За днес, утре и сряда са насрочени още редица заседания на комисии. Като за последно ще заседават комисията за полицейското насилие по време на антиправителствените протести от миналото лято, тази за контрол на службите, която ще гледа закона за НСО (с който се премахва необоснованата от реална заплаха охрана на кръг лица, в т.ч. главния прокурор). Предстои и изслушване на "Топлофикация - София" и на ръководството на Столична община, комисията "Магнитски" и др.

Определянето на датата 16 септември е буквално на ръба на сроковете в конституцията и Изборния кодекс. Президентът вече обяви, че парламентарните избори ще са на 14 ноември - за когато парламентът насрочи и президентските (т.е. ще са 2 в 1). Според разписаните срокове Централната избирателна комисия има около два месеца за организирането на вота.

Малко по-рано през деня пред БНТ експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова обясни, че държавният глава може и да не разпусне НС на 14 септември, а има ден за маневриране - заради текстовете в ИК, които говорят в дни, а не в месеци, а октомври има 31 дни.