Ерик Земур, един от ярките и противоречеви съвременни френски публицисти, няма да има повече редовна рубрика по телевизионния канал CNews, втория най-гледан във Франция, съобщава телевизия Europe 1.

Причината са изказванията му против исляма и имигрантите. Макар още да не е ясно дали ще се кандидатира за президент в изборите догодина, френският медиен регулатор реши, че Земур е публична фигура с голямо влияние и затова изявите му трябва да бъдат ограничени съгласно закон от 1986 г.

Според медийни съобщения Земур ще премести рубиката си в платен телевизионен канал.

Земур, подобно на писателя Мишел Уелбек, е сред най-обсъжданите консервативни мислители в съвременна Франция. Критиците му и някои мейнстрийм медии го наричат "крайнодесен". Той е сред интелектуалците, които системно бият тревога за това, което те виждат като ислямизация на европейските общества и загуба на традиционната им идентичност.

Той започва кариерата си като журналист, но през 2009 г. дясноцентристкият всекидневник "Фигаро" го уволнява за непремерени изказвания. Той продължава да се изявява като колумнист в сп. "Фигаро магазин". Глобен е €2000 за тези изказвания, след като съд го признава за виновен в пропоганадна на расова дискриминация.

Обаче книгата му "Френското самоубийство" става бест селър и печмели наградата "Комбур-Шатобриан" през 2015, а през 2011 Земур става лауреат на наградата Ришельо за цялостно творчество. В. "Ню Йорк таймс" го определя като  "най-известният във Франция професионален провокатор, толкова обожаван от ксенофобите и крайнодесните колкото е ненавиждан от имигрантите, жените и гийовете". 

В събота Земур каза в интервю, че "не се страхува" и "има желание" да се кандидатира за президент на изборите през април и май догодина, но изчаква подходящия момент, в който официално да обяви кандидатурата си. Той уточни, че ако не спечели, няма да подкрепи нито един от кандидатите.