Във Франция се случва нещо изключително рядко за страните от Европейския съюз и НАТО: военни - бивши и действащи - се намесват в политиката.

На 21 април 19 пенсионирани генерали, стотина старши офицери и около хиляда други военни от резерва публикуваха призив към президента Еманюел Макрон, правителството и парламентаристите "да защитят патриотизма". Министърката на отбраната Флоранс Парли реагира, като им припомни задължението да бъдат политически неутрални. В отговор на 9 май се появи ново писмо, този път от по-млади и по-младши по звания действащи военни, които не обявиха имената си, но защитиха предците си и отправиха същите като техните искания.  

И двата призива са публикувани в ултраконсервативното дясно списание Valeurs Actuelles. То отвори втрото писмо за подписване от граждани и твърди, че досега на уебсайта му то има около 2 милиона посещения и под него са се подписали близо 250 000 души.

Редакцията на изданието създаде специалнo защитена платформа, където действащи военни могат да подписват втората позиция, като анонимността им бъде публично гарантирана. Според представител на управляващите тя е била подписана от около 2000 души от въоръжените сили, но редакцията отказва да потвърди броя им и не го е обявявала.

И в двете публикации военните критикуват остро управлението на страната, че допуска да бъдат поругавани нейните традиционни ценности и история и да се ширят беззаконие и омраза към всичко френско, особено в мюсюлманските общности.

В писмото си от 21 април генералите казват, че днешните антирасистки и деколонизаторски теории и защитата на коренните населения проправят пътя на "расова война". 

"Те презират страната ни, нейните традиции, култура и искат да я разтурят, като отнемат миналото и историята ѝ", пишат военните.

Те заявяват, че в цели райони на Франция, където мюсюлманското население е преобладаващо, законите на Републиката на практика не важат. Писмото говори за "ислямизма и ордите от предградията", които водят до откъсването на много части от страната, "за да бъдат те превърнати в територии, подчинени на догми, противоположни на нашата конституция".
 
Писмото от 9 май е от военни от по-новите поколения или, както те се наричат, "поколението на огъня", участвали в операции в Афганистан, Мали и Централноафриканската република. Редакцията на списанието твърди, че авторите му са се явили сами пред нея миналата неделя вечер с текста и че части от него са изтекли в други медии, преди тя да реши да го публикува онлайн във вторник, 11 май. 
 
"Почти всички ние участвахме в операция „Страж“ (с 10 000 военни и 4 700 полицаи в чувствителните райони на Франция след терористичните нападения от януари 2015 г - б.-р.) . С очите си видяхме изоставени предградия, примиряване с престъпността. Изтърпяхме опити да бъдат използвани няколко религиозни общности, за които Франция не означава нищо - нищо друго освен обект на сарказъм, презрение и дори омраза", пишат те.
 
"Да, по-възрастните ни колеги са прави по същество в текста си и в неговата цялост. Виждаме насилие в нашите градове и села. Виждаме как комунитаризмът се утвърждава в публичното пространство, в публичния дебат. Виждаме, че омразата към Франция и нейната история се превръща в норма - пишат още по-младите офицери. - Може да не е за военните да казват това, ще оспорите вие. Точно обратното: тъй като сме аполитични в оценките си за ситуацията, ние представяме професионално наблюдение. Тъй като такова пропадане наблюдаваме в много страни в криза. То предшества колапса. То е предвестник на хаоса и насилието и, противно на това, което твърдите тук и там, този хаос и това насилие няма да произлязат от „военен метеж“, а от гражданско неподчинение".
 

Писмата предизвикаха политическа буря 11 месеца преди президентските избори във Франция, в които традиционно политиката към мигрантите и мюсюлманите, интеграцията и капсулирането им, "сепаратизмът" и тероризмът са централни и болезнени теми. Те са още повече такива заради добрата позиция в сондажите, от която кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен тръгва към вота и заради отслабналата в пандемията подкрепа за либералния президент Еманюел Макрон.

 
Днес началникът на френския генерален щаб ген. Франсоа Льокоантр се обърна с писмо към всички военни, в което казва, че най-мъдрият ход за всички подписали писмата е да напуснат армията и да изразяват свободно убежданията си. Без да ги заплашва с наказания, той изтъква, че, защитавайки разбиранията си, те са помогнали "армията да влезе в политически дебати, в каквито тя няма нито право, нито задължение да участва". 
 
"Всеки войник е свободен да мисли каквото иска, но трябва ясно да прави разлика между своите граждански и военни отговорности", пише Льокоантр.
 
Събитията се развиват на фона на нарастващо обществено недоволство от миграцията, престъпността, тероризма. Терористи, свързани с "Ислямска държава" по-рано тази година обезглавиха учител по история край Париж и убиха две жени и един мъж в катедрала и бар в Ница. При последния подобен акт друг терорист преряза гърлото на служителка в самото полицейско управление в Рамбуйе, близо до Париж.
 
 
Правителството на Макрон прокара законодателство против "сепаратизмите", чиято цел е да ограничи влиянието на политическия ислям в страната. То забранява обучението на ученици у дома освен в случаите, когато то се налага по уважителни причини, затяга контрола на държавата върху функционирането и финансирането на религиозни асоциаци и инкриминира езика на омразата в интернет и забранява издаването на свидетелства за девственост.
 
 
Тези стъпки на Макрон, както и защитата му на карикатурите на пророка Мохамед в сатиричното издание "Шарли ебдо" предизвикаха вълна от антифренски протести в ислямския свят.