"Не би било редно полицаите да се крият по храстите. Техническите средства за контрол би трябвало да се разполагат на места с концентрация на произшествия, както и там, където има опасности при превишаване на скоростта.”

Това коментира тази сутрин Румен Миланов - дългогодишен шеф на КАТ, по повод заповедта на министър Бойко Рашков, с която се забранява "криенето в храстите" на служителите на Пътна полиция. 

В края на миналата седмица в отговор на депутатско питане от Мартин Димитров (ДБ) стана ясно, че Бойко Рашков е наредил служителите на Пътна полиция вече да не се крият, докато изпълняват задълженията си по спазване на Закона за движение по пътищата. Рашков е наредил още както катаджиите, така и техните служебни коли да бъдат на видими места, докато изпълняват задълженията си по контрол на скоростта. И освен това служебният министър изисква от КАТ да не се извършват "безцелни" проверки, като превозни средства и граждани се спират в предвидените от закона случаи. Заповедта е с дата 18 юни. 

"Ако технически средства обаче се разполагат видимо, шофьорите виждат камерите, започват да се движат бавно, преминават 22 м или 30 м, и оттам натискат педала и отново превишават скоростта. В този въпрос трябва да бъде намерен баланс”, напомни днес Румен Миланов.

Той беше категоричен, че не трябва да се правят ненужни и безпричинни проверки. „Това понякога е свързано и с някои мини корупционни практики”, смята ексшефът на КАТ.

Той допълни, че дори в Централна Европа на днешно време много трудно може да бъде видян полицай, който да те спре и да прави физическа проверка.

Експертът коментира още, че заповедта на Бойко Рашков всъщност е в духа на Инструкция за пътен контрол, която не е нещо ново, а съществува от години. Но все пак допълни, че това е и правилно отношение към гражданите, и е в духа на законност.

Миланов напомни, че никой не обръща внимание, че по магистралите има превишения на скоростта от 180 - 200 км в час. Но тол-системата, въпреки че технически позволява, не се използва за пресмятане на средна скорост и съответно - за наказателна дейност.