Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не би било редно полицаите да се крият по храстите. Техническите средства за контрол би трябвало да се разполагат на места с концентрация на произшествия, както и там, където има опасности при превишаване на скоростта.”

Това коментира тази сутрин Румен Миланов - дългогодишен шеф на КАТ, по повод заповедта на министър Бойко Рашков, с която се забранява "криенето в храстите" на служителите на Пътна полиция. 

В края на миналата седмица в отговор на депутатско питане от Мартин Димитров (ДБ) стана ясно, че Бойко Рашков е наредил служителите на Пътна полиция вече да не се крият, докато изпълняват задълженията си по спазване на Закона за движение по пътищата. Рашков е наредил още както катаджиите, така и техните служебни коли да бъдат на видими места, докато изпълняват задълженията си по контрол на скоростта. И освен това служебният министър изисква от КАТ да не се извършват "безцелни" проверки, като превозни средства и граждани се спират в предвидените от закона случаи. Заповедта е с дата 18 юни. 

"Ако технически средства обаче се разполагат видимо, шофьорите виждат камерите, започват да се движат бавно, преминават 22 м или 30 м, и оттам натискат педала и отново превишават скоростта. В този въпрос трябва да бъде намерен баланс”, напомни днес Румен Миланов.

Той беше категоричен, че не трябва да се правят ненужни и безпричинни проверки. „Това понякога е свързано и с някои мини корупционни практики”, смята ексшефът на КАТ.

Той допълни, че дори в Централна Европа на днешно време много трудно може да бъде видян полицай, който да те спре и да прави физическа проверка.

Експертът коментира още, че заповедта на Бойко Рашков всъщност е в духа на Инструкция за пътен контрол, която не е нещо ново, а съществува от години. Но все пак допълни, че това е и правилно отношение към гражданите, и е в духа на законност.

Миланов напомни, че никой не обръща внимание, че по магистралите има превишения на скоростта от 180 - 200 км в час. Но тол-системата, въпреки че технически позволява, не се използва за пресмятане на средна скорост и съответно - за наказателна дейност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.