Актуализацията на бюджет 2021 бе приета рано сутринта на 11 септември след 12-часово среднощно заседание в Народното събрание. Депутатите в парламента вдигнаха с 500 млн. лв. разходите и приходите по първоначално предложената от Министерство на финансите рамка, увеличиха средствата, които ще се дадат до края на годината за здравеопазване, COVID мерки, подкрепа за бизнеса, образованието, земеделието и др. 

Числата изглеждат така: държавата ще даде допълнителни 2,3 млрд. лв. към разходите в бюджета за тази година, докато към приходите са записани допълнителни 2,5 млрд. лв. Те ще дойдат от повишението на средствата от всички видове данъци и акцизи. Въпреки това обаче, дефицитът в хазната, разписан от ГЕРБ през миналата година, ще бъде намален с 0,2% до 3,7% от БВП или номинално до 4,7 млрд. лв. 

Най-важното решение на този парламент по време на процеса по актуализация вероятно ще остане преизчисляването на пенсиите, което ще влезе в сила от 25 декември или на практика - след Нова година. Минималната пенсия ще скочи до 370 лв., а максималната до 1500 лв. В същото време всички пенсии ще се преизчислят с повишаване на тежестта на коефициента за стаж от 1,2 на 1,35, което гарантира средно увеличение с 12,5%. Към това - ако пенсионер не достига с пенсията си линията на бедност, то той ще може да кандидатства за социална помощ до този праг, който през 2022 г. ще бъде 413 лв. 

От първи октомври пък ще се раздават надбавки към пенсиите в размер на 120 лв. и те ще пристигат при пенсионерите до края на тази календарна година. Идеята е те да играят ролята на антикризисна мярка. 

Бизнесът пък ще получи допълнителни 440 млн. лв., сред които са 70 млн. лв. безвъзмездни средства за туристическия сектор, 60 млн. лв. за авиопревозвачите, а останалата част от парите ще финансират мерките 60/40, 80/20 и др. 20 млн. лв. ще се отделят за самоосигуряващите се лица. 

Здравното министерство получава 225 млн. лв. повече, за да изплаща допълнителни възнаграждения за работещите на първа линия и за всички други дейности, които съпътстват борбата с пандемията. НЗОК получава нови 105 млн. лв. 

100 млн. лв. потеглят към общините, които ще ги получат фактически като форма на субсидия и ще бъдат получавани от всички без оглед на финансовото им състояние. 

Близо 60 млн. лв. ще получат силовите ведомства в опит да спрат мигрантската криза, която се очаква да започне в следващите седмици с оглед на ситуацията в Афганистан. 

Заложени бяха и нови 133 млн. лв., които трябва да подсигурят провеждането на изборите за президент и парламент тази есен. 

С актуализацията не се правят никакви промени в данъчната система, а предложението на "Има такъв народ" за намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на реален получен глас не бе уважено от останалите парламентарни групи. 

Парите за строителите

Днешното заседание, макар и изключително дълго, премина доста по-спокойно от тези за бюджета на ДОО и за НЗОК и бе видимо желанието да се приключи още днес пълното приемане на закона. Именно затова и депутатите  решиха да работят до последно, а не до 22:00 ч., както бяха решили по-рано през деня. 

Скандал обаче все пак имаше. Той избухна около 1 ч. сутринта, когато трябваше да се гледа спорното, а според много анализатори дори скандално, предложение на Министерство на финансите и Асен Василев за начина, по който да се реши проблемът с неразплатените, но изработени от строителния бизнес договори за пътна поддръжка. 

Днес, по време на комисията по бюджет и финанси, Василев на практика обясни, че тези договори, сключени от АПИ по времето на ГЕРБ, са незаконни, но поиска изрична санкция от парламента да "изправи" сделките и те да започнат да се разплащат. Това на практика означава, че се иска от НС да узакони незаконни договори, разплатени с обществени средства. 

По време на разискването обаче към ГЕРБ залетяха обвинения в корупция от страна на БСП и ИБГНИ, а Николай Нанков, който бе министър и зам.-министър в ресорното министерство, подвикваше и крещеше от мястото си, но видимо не получи позволение от шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да се качи на трибуната. 

В крайна сметка бе поискана почивка от 15 минути, за да могат депутатите да вземат решение. Буквално веднага след нея, депутатите Мария Капон и Пламен Данаилов, които припознаха предложението на МФ, оттеглиха предложението, защото бе ясно, че то няма да мине. 

Така решение за този проблем все още няма. В бюджета на МРРБ са дадени допълнителни 100 млн. лв., които може да стигнат за зимното почистване, но не и за разплащане. Този въпрос остава отворен. 

Така процесът по актуализация е приключен. Той бе изключително тежък и през първите дни предизвика тежки скандали, напускания на залата и буквално обиди. На косъм бе и фискалната стабилност на няколко пъти, но в крайна сметка разумът надделя. 

Народните представители бяха внесли общо над 60 идеи за актуализация, много от които откровено популистки. 

Очакването е, че това е и последният законопроект, който това Народно събрание ще успее да приключи. Актуализацията бе обвързана с президента с продължителността на живота на парламента и само преди обяви, че краят му идва. "Демократична България" опитва да свика извънредно заседание на парламента за понеделник, на което да се продължи работата по закриването на спецсъдилищата. Решението е в ръцете на председателката на НС Ива Митева.