Цели три дни депутатите в Народното събрание не успяваха да приемат бюджета на Държавното обществено осигуряване и след като най-накрая успяха в късния следобед днес, очакването бе, че този на Националната здравно-осигурителна каса ще мине по-леко.

Да, но не. 

Пореден скандал взриви заседанието на неговия 12-и час, което доведе до излизането от залата на "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се, БГ! Ние идваме!". 

Днес по време на разглеждането на този бюджет заседанието бе прекъсвано няколко пъти, а извънредна бюджетна комисия за уточняване на числата бе свиквана два пъти.

Въпреки това тя нямаше решение и доклад по променените числа в рамката, след като първо депутатите приеха решения различни от одобрените на второ четене в комисия и след като днешното решение за бюджета на ДОО и за пенсиите, размести допълнително числата по приходите от здравни вноски.

Очевидно бе, че заседанието буксува и че ГЕРБ и ДПС правят всичко възможно да оспорват всеки разчет. 

Различните приети предложения доведоха до становище на МФ, че... няма как да бъдат приети, защото между тях има колизия. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански поиска прекъсване на заседанието, но с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП това не бе прието. 

"Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне веднага. Предлагам да прекъснем”, мотивира се Любомир Каримански.

Така депутатите на ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха заседанието, надявайки се, че няма да има кворум за продължаване. Ива Митева обаче допусна продължението, защото в залата имаше 109 души, но няма да има решение. Ще продължат само дебатите. Решението ще бъде взето утре. 

Преди това пък заседанието бе прекъснато заради липсата в зала на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той отсъстваше в продължение на 30 минути, а после се оказа на... спешна среща в президентството с всички министри и Румен Радев.

"Министър Кацаров не вдига телефона си, включително и на мен“, отговори председателката Ива Митева на многобройните призиви Кацаров да се върне и да участва в обсъжданията.

Дебатите приключиха към 22:15 ч. тази вечер. По принцип решението бе да се работи до приемане на точката. Утре в 9 ч. сутринта е свикана бюджетната комисия, която да приеме на второ четене и т.нар. Голям бюджет - на цялата Република, а след това веднага ще влезе и в залата.  

Малко по-късно трите напуснали партии дадоха извънреден брифинг, на който обявиха, че ГЕРБ, ДПС и БСП умишлено провалят гласуването на бюджета на НЗОК, както по-рано и тоззи на ДОО, за да не може да остане време на този парламент да гласува закриването на спецсъдилищата. 

"От няколко дни бюджетната процедура се използва, за да не се позволи да се пристъпи към обсъждане на измененията в Закона за съдебната власт. Ние днес стигнахме върха до това извиване на ръце, на ДПС основно, както и на ГЕРБ от една страна, БСП все още лавира и се надявам, че ще направят правилния избор", каза и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Иванов бе категоричен, че за коалицията е много важно да бъде приет бюджетът. Но все пак подчерта, че утре Законът за съдебната власт и този за Бюрото за защита ще се гледат от правната комисия.