След тридневен тотален законодателен хаос днес Народното събрание най-накрая успя да приключи актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване и така да реши какво се случва с пенсиите на възрастните хора в България. 

И така - окончателното решение е следното: от първи октомври на тази година всички родни пенсионери ще получат допълнилна надбавка от 120 лв. Тя ще важи за месеците до декември включително, което означава, че минималната пенсия на практика ще стане 420 лв., макар добавката да не е свързана с пенсионната система. 

От 25 декември пък влиза в сила преизчислението на всички пенсии с повишаване на тежестта на коефициента за реален стаж от 1,2 на 1,35, което означава среден скок с 12,5%. От същия ден влиза и в сила увеличението на минималната пенсия на 370 лв. След Нова година пък всеки пенсионер, който с пенсията не достига до линията на бедност, която ще бъде 413 лв., ще може да кандидатства за социална помощ до този праг. 

На практика това означава, че влизането в сила на преизчислението ще бъде за след Нова година. Максималната пенсия пък скача на 1500 лв., при сега действаща - 1440 лв. 

Отново от първи октомври влиза и увеличението на обезщетението за майчинство през втората година от сегашните 380 лв. до 650 лв

Гласуването премина с поредните скандали, взаимни обвинения и хвалби, а депутатите разсъждаваха по същество не повече от общо 30-ина минути. 

Така драмата, създадена онзи ден с решението да се приемат едновременно три взаимноизключващи се увеличения към пенсиите, които заплашваха да "счупят" бюджета, бе частично разрешена.

Яростна битка за влизането и на двете поправки едновременно водиха от БСП. От ГЕРБ пък опитаха всичко възможно да саботират процеса и на практика през цялото време подкрепяха оставането на минималната пенсия, преизчисляването и добавката в сила, въпреки че разказват от дни как това ще доведе до дългова спирала и наказания от Брюксел. Именно заради това им поведение Мая Манолова ги диагностицира с "биполярно разстройство". 

Разделянето на влизането в сила на преизчислението и добавката гарантира, че финансовото министерство ще успее да се справи с повишението на разходите. Остава обаче въпросът - ако допълнителните приходи бъдат дадени за пенсии, какво ще се случи с исканията по големия бюджет... А те не са малко. 

Какво стана днес

Днешният дебат започна с типичните за този парламент дрязги за това - кой лъже пенсионерите, с процедурни и технически спорове и завърши с откровени обиди между народните представители. 

Казано накратко - БСП, които забъркаха тоталната каша с подкрепата си за даване на максимално много пари, без оглед на състоянието на фиска, продължиха яростно да защитават кумулативното влизане в сила на двете поправки. Левицата обясняваше, че няма как да има прегласуване на рамката и че се извършва нарушение на Конституцията, макар от ДПС и "Има такъв народ" многократно да представяха доказателства, че това е невярно.

Червените депутати обявиха, че смятат, че ще има преизпълнение на приходите с 600 млн. лв. и че нужните 455 млн. лв. за двете мерки до края на годината ще бъдат налични. Ако пък това не се случело, проблем отново нямало, защото дефицитът щял да се вдигне с малко. 

Отрекоха и че това ще доведе до вдигане на данъците и теглене на нови заеми. 

ДПС, "Има такъв народ" и "Демократична България" запазиха здрав разум и в крайна сметка гласуваха за диференциираното влизане на мерките, така че да е сигурно, че фискът не е застрашен.

Изключително странно бе поведението на ГЕРБ, които първо обясняват, че актуализация въобще не е трябвало да има. После техният лидер Бойко Борисов заяви, че ако двете мерки влязат заедно в сила, то това означавало край на фискалната стабилност, дългова спирала и наказателни акции от страна на Брюксел. Дори предложи ГЕРБ и ИТН да излязат от залата за крайното гласуване, за да не се стига до този мрачен сценарий. 

В залата обаче, неговите депутатите гласовито защитаваха кумулативното влизане и дори вадиха вестници, за да покажат, че медиите вече са обявили увеличенията и че това било лъжа към пенсионерите. 

Това доведе до реакция от страна на Мая Манолова, която ги обяви за хора с "биполярно разстройство". Хасан Адемов от ДПС пък попита:

"Вашият лидер каза, че така се убива фискалната дисциплина, а сега имате обратните твърдения. Кажете сега какво подкрепяте в крайна сметка?"

Последва оглушително мълчание от страна на ГЕРБ. Но пък до края не спряха да следват наратива - вината е само в Румен Радев, той управлява еднолично и некомпетентно.

Очаквано - групата на "Изправи се БГ! Ние идваме" остана разединена в гласуването. Мая Манолова подкрепя всичко, което означава даване на повече пари, за разлика от други депутати от групата си.

В крайна сметка депутатите успяха да излязат от ситуацията, а финансовият министър Асен Василев обяви, че хазната ще успее да поеме 750-те млн. лв., които ще трябва да изплати за 120 лв. добавка към пенсиите до Нова година. 

Проблемите

Действията на депутатите от последните дни бяха единствено в посока на тотална популистка вакханалия, несъобразена с възможностите на родните финанси. Макар да се намери решение, то трите дни на гледане на този бюджет показаха, че плаващите мнозинства са опасни, заключиха повечето депутати. 

Големият печеливш от всичко това - изненадващо или не - е ДПС. То предложи 120 лв. добавка и преизчисление на пенсиите след това, което и на практика се получи. 

Според анализаторите обаче, остава тежкият въпрос коя е тази политическа сила, която след Нова година ще опита да премахне добавката от джобовете на пенсионерите. Всеизвестен политически факт е, че социални придобивки не се вземат обратно леко. 

Въпреки това от БСП обещаха, в лицето на Георги Кадиев, че те ще го направят. Защото едно било част от социалната система и нямало общо с пенсиите.

Все пак предложението за социална добавка за линията на бедност може да изиграе ролята на заместител на тези 120 лв., поне за тези, които могат да я получат. Всичко обаче е в сферата на несигурността, защото с новия закон за бюджета за 2022 г., депутатите може да променят на практика всичко.

Самото вдигане на прага на минималната пенсия отново е несъобразено с пенсионната тежест на индивида в системата и отново изравнява огромна част от хората, без значение колко са работили и на какви пари са се осигурявали. 

Сметките показват, че 120-те лв. на месец струват 245 млн. лв. на месец. Ако те не бъдат премахнати и продължат да действат и след Нова година, това означава 3 млрд. лв. повече разход само за добавката. Общо с преизчислението - около 5 млрд. лв. 

Как се стигна дотук

Обсъждането на бюджета на ДОО започна още във вторник, след като комисията по бюджет и финанси бе решила да подкрепи предложението на служебното правителство в редакцията на "Има такъв народ" за 370 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии с повишаване на коефициента за стаж - 12,5% средно за всичко. Бяха отхвърлени предложенията на ГЕРБ за добавка от 100 лв. до Нова година и това на ДПС - за добавката от 120 лв. Те предполагаха да няма преичисляване, а тя да се направи от редовен кабинет. 

В залата обаче групата на БСП безпрецедентно бламира и служебния кабинет, и собственото си решение да не подкрепи на комисия предложението на ДПС и гласува "за" добавката от 120 лв. Бе поискана почивка и стана ясно, че това не е грешка.

Малко по-късно депутатите приеха и преизчисляването на пенсиите с нова минимална такава и парламентът се озова в ситуация, в която трябва да увеличи разходната част на бюджета на ДОО със стотици милиони, които може и да ги няма. 

От БСП и ДПС твърдят, че приходите ще са повече от предвидените. Левицата смята и че дори да се натрупа по-голям дефицит, то това е без значение, защото всички държави в ЕС имали по-голям от нашия. 

Вчера кашата продължи, заради предложението на МФ да се диференциира влизането на двете мерки. БСП и ГЕРБ се възпротивиха, твърдейки, че кумулативното им влизане е вече прието.

Бе взето решение за прекъсване на заседанието и за свикване на извънредна бюджетна комисия, която реши да се раздели влизането на мерките.