За първи път здравната каса ще плаща лекарствата за домашно лечение на болните от COVID-19. Това съобщи тази вечер пред бТВ служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В страната ще бъдат обособени COVID зони, в които ще бъдат насочвани всички пациенти със заболяването, за да не блокира то функционирането на здравната система в другите ѝ части. Лекарите от тези зони ще наблюдават пациентите с коронавирус, които се лекуват у дома, каза Кацаров.

Той обвини правителството на Бойко Борисов, че е оставило след себе си "една почти съсипана здравна система". По думите му са били грешни решенията за ваксините - договорено е най-голямо количество от препарата на "АстраЗенека", чиито доставки закъсняха и чиято употреба беше за известно време прекъсната заради съмнения в безопасността ѝ. Най-голямата грешка според Кацаров е, че, обратно на повечето европейски страни, българският ваксинационен план е поставил възрастните хора на четвърто място, а 86 на сто от смъртните случаи са сред пациентите над 60-годишна възраст.

Кацаров отхвърли и обвиненията, че е забавил темпото на имунизацията и че сам е против ваксините.

"Няма как лекар да е антиваксър", каза той.

И заяви, че антиепидемичните мерки у нас са либерални в сравнение с тези в други европейски страни и че обявените от служебния кабинет разпоредби, срещу които имаше протести, са насочени там, където има най-голям епидемичен риск. В едно предприятие, където всеки ден влизат едни и същи хора, той е по-нисък, отколкото в заведение, където всеки ден публиката е различна, каза министърът.

Кацаров отхвърли коментари на предшественика си и бивш шеф на Александровската болница проф. Костадин Ангелов, че му отмъщавал лично, за това че някога Ангелов отказал да повиши заплатата на съпругата на Кацаров.

"Да внимава [Ангелов] като се качва по стълбите, защото на лъжата краката са къси. Той никога не е бил работодател на жена ми, каза министърът. -Тази болница (Александровска - б.р.) той я е докарал до фалит, тя е в катастрофално положение".

Кацаров припомни, че дълговете на лечебното заведение са над 70 млн. лева, половината от които са просрочени.