Точно два часа отне на Народното събрание гласуването на на пръв поглед чисто процедурното решение да се съкратят ли сроковете за разглеждане на актуализацията на бюджета, направено от БСП. А отне толкова, защото по стара традиция народните представители се фокусираха върху ваденето на кирливи ризи, сред които:

получава ли левицата обаждания от „Дондуков“ 2 да бърза с бюджета, за да не се случат изборите 2 в 1, който вариант по признанията на самия президент и кандидат за още един мандат – Румен Радев, не е изгоден за него.

Както и за –

кой в чий офис е ходил и за какво – в т.ч. в офиса на Васил Божков.

Уговорила ли е „Има такъв народ“ предварително поста за гуверньор на БНБ за своя депутат Любомир Каримански.

Бърза ли БСП да „закрие“ 46-ото Народно събрание, за да не се приемат закони, като закриването на спецправосъдието и реформите в Бюрото за защита и НСО, за което трябвало да занесат на Иван Гешев бонбони и цветя.

И още много, и още много.

Всичко започна с проект на решение на левицата, заявено още миналата седмица от лидерката Корнелия Нинова, за съкращаване на сроковете за разглеждане на актуализацията на бюджета. Тогава Нинова обоснова искането с това, че правителство явно няма да се състави, но пък трябвало да се отговори на обществените нужди с актуализацията.

Това, разбира се, бе разтълкувано от останалите парламентарни групи като опит за избягване на избори 2 в 1. В случая за това намекна от трибуната Арман Бабикян („Изправи се БГ! Ние идваме!) , посочвайки, че всичко това се случвало „на бегом“ - „за да ходим на Октомврийската революция“. Разбирай – парламентарният вот да е през октомври (а президентският през ноември).

„Добре е обаждания от друга сграда да не се превръщат в работа на Народното събрание“ - заключи Бабикян.

За честта на партията стана да се изкаже Иван Иванов (БСП). За да обяви, че по време на разговорите с ИБГНИ миналата седмица съпредседателката Мая Манолова е изразила съгласие за съкращаване на сроковете, а сега е обратното.

„За съжаление виждам, че някои колеги са настроени ваканционно. Българските граждани не се нуждаят от вашата ваканция, уважаеми колеги. Два месеца се занимаваме с врели-некипели. Изслушваме тук министър след министър“, заяви още Иванов. 

А Манолова в действителност се оказа, че е променила мнението си, защото днес обяви как с бързането се обричала на провал съдебната реформа. И ИБГНИ нямало да е „смокинов лист“ на БСП в това.

„За Бога, хайде да направим едно правителство и ще си гласуваме всички закони. Ние викаме министър след министър, да извикаме и кметовете! Да извикаме и леля ми да разкаже какво мисли за Народното събрание“ - отвърна Иванов.

В така разразилия се дебат (в кавички) се намеси председателят на бюджетната комисия Каримански (ИТН). За да обяви, че имал чувството, че се намира на конгрес на БКП. “Г-жо Нинова, вие не можете да задължите комисията по финанси кога да работи и кога не“ - обърна се към председателя на левицата той. С което предизвика защитна реакция от Георги Свиленски – на тема комунистическата партия.

„Не спекулирайте с БКП, защото много по-трудно е било да станеш делегат на конгрес на БКП отколкото народен представител. Навярно много от вас са искали да са делегати“.

Своята „лепта“ от трибуната даде и Тома Биков (ГЕРБ). Биков изтъкна, че на практика няма нужда от актуализация на бюджета, защото приходите надвишават разходите към момента. Но: „актуализацията беше внесена от Радев с цел да се бави времето, защото той не иска избори 2 в 1".

"Той може да си бави изборите колкото си иска и да не се окаже, че ще са някъде декември. Тогава кой ще прави бюджета за 2022 г.?

Ако има обаждания, те са оттам. Кой има полза от 2 в 1? Много срамна тая работа, бе!

Кой ще стане смокиново листо, кой ще стане смокиновото листо, като нямаме бюджет за 2022 г.?“

И обяви как президентът „скатава“, визирайки отказа на властта да въведе нови анти-COVID мерки.

„Радев вика Янев (служебният премиер Стефан Янев) да каже. Янев вика министъра на здравеопазването да каже. Министърът - гражданите да кажат. Скатавки!

Ако може да потупаме малко топката - парламентарните избори да са след президентските. Това е дебатът днес – датата.

Давайте да намалим срока и да ходим на избори. Ще вземе и г-н Петков (Кирил Петков) да направи партия и да удължаваме, да има време да я структурира. Много е неприятна за вас тази тема“, посочи Биков.

А от ИТН заподозряха в този контекст ГЕРБ и БСП в колаборация. За което Филип Станев реши да разкаже притча – как истината и лъжата тръгнали на разходка в хубавото време. Лъжата накарала истината да се изкъпят в потока, взела й дрехите. В резултат – истината от срам не смеела да се покаже пред хората и да излезе гола от потока, а лъжата се предрешила с нейните дрехи. „Г-н Биков, прикривате Нинова“, трябваше да е изводът от притчата.

А колегата му Станислав Балабанов реши да допринесе с написано слово.

„Зад идеята на БСП се крие задкулисие. Защо? Защото ако това се случи, пак няма да реализираме идеята си за Бюрото по защита. Това автоматично ще облагодетелства Бойко Борисов и една бивша председателка, която бързо разбра, че поцинковането на кофи не носи приходи и сега е съветник, за да присъства в тази сграда (визира се Цвета Караянчева). Ще използват НСО да ги охранява“, смеси Балабанов две различни законодателни инициативи – за Бюрото по защита и за Националната служба за охрана.

„Поздравявам ви, че прочетохте гладко това, което бяхте написали, или ви бяха написали. Вие като мандатоносител имахте възможност да направите всички възможни промени.

Кабинет не направихте и се наложи във ваше отсъствие да гласуваме личните причини на кандидата ви за премиер, абдикирахте. Вие започнахте с постовете - БНБ - уж в опозиция, а имахте подготвен кандидат, за който бе трасирано“, атакува Явор Божанков предизвестената номинация на Каримански (но мнозинството в НС отказа да сменя по спешност гуверньора).

„Надявам се българските граждани да гледат в момента. Уважаеми сънародници, този парламент е пълен с лицемерие - основно и предимствено.

Днес е денят за лицемерие на БСП. Ако този парламент не бъде съкратен с 5 дни, той ще приеме поправките за бюрото, НСО, спецсъда. Затова от БСП драпат заедно с ГЕРБ. Днес лицемерието ви е очевадно и вие отново се гушнахте с ГЕРБ.

Та, ако това предложение мине, те трябва да изпратят букет с цветя и бонбони на г-н Иван Гешев“ - атакува левицата и Тошко Йорданов (ИТН).

И се случи нещо нечувано. ГЕРБ защити левицата.

„Ние с г-жа Нинова сме от 10 години в конфликт. Тя не е ходила на кино с Борисов, нито му е била министър, нито омбудсман. Тя на килимчето не е била. За разлика от всички останали лидери в тази зала“, заяви Биков, визирайки известни факти за Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова.

„Невероятна гледка е как ГЕРБ защитава БСП“, констатира Йорданов.

„Големите умове се занимават с идеи, средните със събития, а малките - с хора. Поне 17 изказвания имаше по мой адрес. Борисов е по-сериозен опонент и с него бая се бихме. Никога не съм стъпвала в кабинета на Борисов, както и на Слави Трифонов, както и на Христо Иванов. 

Какво правихте 5 дни? Мога да ви кажа. по ДОО - нищо. Нали искате преизчисляване на пенсиите, сега искате 5 дена на плажа в Гърция и народът ще чака“, атакува Нинова общо трите предложения, внесени по проекта за общественото осигуряване.

И темата с кабинетите, започната от Слави Трифонов, който преди седмица обяви, че Манолова и Иванов са били в офиса му за срещи, повлече крак.

„Не е като да не знаете как изглежда кабинетът на Слави отвътре“, подметна Йорданов към Нинова.

А тя отвърна, че преди 10 години участвала в “Шоуто на Слави“. И това е. „Няма как да го извъртите това“.

„Повече от два часа водите един полезен дебат. Разбра се кой кой офис е посещавал“, подхвана темата и председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, за да изброи как една лидерка посещавала офисите и на Борисов, и на Божков, „вероятно и на Орешарски, и на Пеевски, защото тя го предложи“. Всички разбраха, че вече има размиване на понятието кой е статукво и кой е промяна. Хубаво е, че българските граждани имаха възможност повече от два часа да го видят. 

Това са същите хора, които бяха заедно и при „Ванко 1“ (визира се поправката „Ванко 1“), и при Орешарски, и при много, много други. На всички от вас някой отнякъде ви се обажда, посещавате някакви офиси“.

Манолова поиска думата, но председателстващата заседанието в този момент Росица Кирова от ГЕРБ не й даваше, понеже не била спомената според нея персонално, а само „Ванко 1“ и един беглец в Дубай“.

„Правилно отбелязахте, че не споменах името на Манолова, но ще го спомена сега. Сега ще й дам думата, за да обясни посещавала ли е тези офиси“ - продължи с атаката Атанасова.

„Вашият лидер с кюлчета и...“, започна отговора си съпредседателката на ИБГНИ и Кирова побърза да обяви, че ще й вземе думата, защото времето за изказвания изтекло.

„Това, че не съм съдружник с наркобос, не значи че не мога да се изказвам от трибуната“, не се даде обаче Манолова, визирайки самата Кирова.

И така, в "шеги и закачки", все пак се стигна до гласуване. И предложението на левицата не бе прието. Тоест, бюджетът няма да се гледа в съкратени срокове, а изгледите за избори 2 в 1 през ноември стават все по-реалистични.