След неочакван обрат и след като правоохранителните органи го издириха и задържаха за втори път, 26-годишият мъж, който заплаши председателката на парламента Ива Митева, оконателно остава в ареста.

Това постанови СГС, след като Любомир Яков на практика наруши мярката си "домашен арест", постановена от районния съд.

Яков, който е от хисарското с. Красново, днес се оказа издирван отново, след като не се яви пред Градския съд да му гледат мярката за неотклонение на втора инстанция. 

Той е задържан в компютърна зала в Стара Загора - според бТВ, вероятно същата, от която е отправил заплашителен имейл за Ива Митева.

Той беше конвоиран обратно в София. Яков опита да скрие лицето си от камерите и запази мълчание. Пред съда каза, че съжалява за писмото със заканата и че не е имал намерение да извърши нищо.

„След като е бил освободен, той е тръгнал за село Краснаво. При задържането той е имал 13 лв. и едва ли е могъл да пътува с транспорт. Вероятно е пътувал на автостоп или пеша“, коментира адвокатът на обвиняемия Боримир Цанов.

Оказа се, че след като на 6 септември СРС го пусна под домашен арест, той е посочил че ще го изтърпи в с. Красново при баба си. Тръгва обаче натам на стоп - няма нито пари, нито телефон.

Последното явно доста затруднява издирвачите му.

От прокуратурата днес поискаха постоянен арест заради риска да се укрие и да извърши ново престъпление.

„Той направи опит да се укрие от органите на досъдебното производство. Открит е от служители на ГДБОП, отново в компютърен клуб, където би могъл да осъществи ново престъпление“, каза прокурор Теодора Златева.

Според бТВ електронна гривна не му е била сложена. А пък по закон съдебната охрана не е длъжна да го конвоира до домашния му адрес, след като е освободен със съдебно решение.

Днес Яков обясни пред съда, че е пътувал на автостоп до Пловдив, а шест часа покъсно негов познат го закарал в Стара Загора.

 Суетня около него настана още сутринта, след като не се яви в съда.