Все по-грозни новини идват от парламента - председателката на Народното събрание Ива Митева е получила заплаха за убийство.

Това съобщи Тошко Йорданов пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Постъпил е сигнал за заплаха за убийство към госпожа Ива Митева. Интересно е съвпадението, че той е дошъл в момента, в който тя обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четине. Веднага някой се и активирал да изпрати имейл със заплаха за убийство към госпожа Митева.”

Това е изключително гневна политическа демонстрация, смята лидерът на ПГ на ИТН, но после определи сигнала като "смешен".

"Изпратен е до Министерството на правосъдието. Имейлът е забавен, от този тип заплахи, сравними със заплахите, които получава Бойко Борисов. Само че госпожа Митева не смята да реагира като него, защото сигналът е смешен", обясни председателят на ПГ на "Има такъв народ".

По-късно през деня бе разпространено и кратко съобщение от Министерството на правосъдието:

"Във връзка с изнесената в медиите информация Министерството на правосъдието информира:

На 02.09.2021 г. в 21:04 часа в МП е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на г-жа Ива Митева. Министерството е сигнализирало компетентните органи за случая."

Дойде писмо и от прокуратурата. В него от най-ниското ниво - Районна прокуратура (явно с оглед на авентеулното престъпление "заплаха") се ядосват защо главният секретар на МВР не им е казал за сигнала. И добавят, че разседването и надзорът са "изключително правомощие на Прокуратурата на Република България" (целия текст на писмото може да видите най-долу, б.р.)

Нова ТВ, цитирайки свои неофициални източници, че служители на ГДБОП вече са задържали криминално проявен мъж, който си е признал, че стои зад заплахите за убийство. Той има кражби и заплахи в досието си, задържан е в старозагорско. 

По-късно лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира случая в профила си във Фейсбук, като също направи връзка между заплахата и приемането на закона за НСО.

"Много се изписа и изговори по адрес на “Има такъв народ” - че е партия, зад която прозира дългата ръка на ДПС, че е партия, която иска да спаси Борисов и Гешев, че е партия, която обслужва политическото статукво. Всъщност, няма значение кой какво говори и внушава, значение имат фактите и реалните действия", пише той.

И отбелязва, че депутатите от ИТН са на работа и вчера, и днес, и гласуват промените в закона за НСО, а днес се опитаха да участват и в старта на закриването на спецпрокуратурата и съда.

“Има такъв народ” е от едната страна, а от другата страна са ГЕРБ, БСП и ДПС. Заедно. За пореден път. Неявяването им на работа и бойкотирането на тези изключително важни закони са поредното абсолютно доказателство за съществуването на статукво, което брани своите интереси на всяка цена", обобщава Трифонов.

Ето и текста на съобщението на прокуратурата:

Съобщение на Софийска районна прокуратура

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации за отправена спрямо председателя на 46-ото Народното събрание закана за убийство.

След запознаване с разпространените медийни публикации Софийка районна прокуратура образува прокурорска преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство.

Прокурор от Софийска районна прокуратура е изискал от главния секретар на МВР незабавно да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка с публикации в медиите, че на 02.09.2021 г. в 21:04 часа в Министерство на правосъдието е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на председателя на 46 –ото Народно събрание Ива Митева.

В писмото, изпратено до Главния секретар на МВР , е изискана и информация, поради какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17,00 часа на 03.09.2021 г.

Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали , съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата на Република България.