Кой ще нарисува най-хубавите портрети на чеченския лидер и на неговите родители?

Победителите ще бъдат наградени с хиляди евро от руската кавказка република, управлявана с желязна ръка от Рамзан Кадиров, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Поради многото молби от чеченци, живеещи извън нашата република, обявяваме конкурс за най-добър портрет" на Кадиров, а също така на родителите му Ахмад и Аймани", написа снощи в Инстаграм председателят на чеченския парламент Магомед Даудов.

За творците са предвидени три награди на обща стойност 1,5 милиона рубли (17 200 евро).

Заявената цел на конкурса е "да бъдат повишени знанията за историята на родната земя" и "да се запази културната връзка с родината" - Чечения, по-специално за диаспората.

Посланието е съпроводено с видео, показващо Рамзан Кадиров седнал на маса, усмихнат, в обкръжението на препарирани диви животни, а по стените - портрети на баща му и окачени саби.

Близък до руския президент Владимир Путин, Рамзан Кадиров управлява с желязна ръка своята мюсюлманска и консервативна република, опустошена от два сепаратистки конфликта в края на 90-те.

Той наложи брутално властта си в Чечения с подкрепата на Кремъл след убийството на баща си Ахмад при бомбен атентат през 2004 г.

Кадиров поведе безпощадна битка срещу сепаратистките бунтовници и джихадистите, но според правозащитници е извършил безбройни зверства, например извънсъдебни екзекуции и убийства, включително в чужбина.

В Чечения навсякъде се виждат портрети на Кадирови - баща и син, както и на Владимир Путин.

Рамзан Кадиров поддържа имидж на кален боец и без колебание сам участва в сражения с оръжие в ръка, подхранвайки един вид местен култ към личността си.