Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ въвеждат санкции срещу лидера на руската република Чечения Рамзан Кадиров, когото Вашингтон смята за причастен към нарушения на правата на човека, съобщи американският държавен секретар Майк Помпейо в изявление, цитирано от Ройтерс и ТАСС, предава БНТ.

"Държавният департамент днес въвежда санкции срещу Рамзан Кадиров лидер на Чеченската република в Руската федерация", се казва в документа. 

"Санкциите се въвеждат заради причастност на Кадиров към сериозни нарушения на правата на човека в Чечения", посочва държавният департамент.

Рамзан Кадиров няма повече да бъде допускан на територията на САЩ, съобщава Франс прес. Чеченският лидер е отговорен за нарушения на човешките права "от повече от 10 години, включително изтезания и извънсъдебни екзекуции", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Забраната за издаване на визи ще засегне и съпругата му Медни, както и двете им дъщери Айшат и Карина, уточни американското дипломатическо ведомство. САЩ "насърчават" други страни да вземат аналогични мерки, се казва още в изявлението.

Вашингтон вече наложи забрана за издаване на виза на премиера на Чеченската република Муслим Хучиев, припомня АФП.

В изявлението си Помпейо изразява загриженост, че Кадиров - близък съюзник на руския президент Владимир Путин - използва епидемията от новия коронавирус като претекст, за да ограничи още повече човешките права на населението на републиката.

43-годишният Кадиров управлява с желязна ръка руската кавказка република с предимно мюсюлманско и консервативно население. Чечения беше опустошена от два сепаратистки конфликта през 90-те години на миналия век.

През 2004 г. бащата на сегашния чеченски лидер беше убит при бомбен атентат. Той организира борбата срещу сепаратистите и джихадистите, но според защитниците на човешките права, цената за това са безброй злоупотреби и извънсъдебни екзекуции. Няколко чеченски дисиденти бяха убити в Европа през последните месеци.

"Ще бъде трудно да вземем реципрочни мерки, но ще помислим" как Русия да отвърне на санкциите, наложени на Кадиров, заяви пред руски медии говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.