Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гигантът Facebook бе хванат за пореден път в лъжа относно сигурността на комуникацията в едно от водещите му приложения - чат-програмата WhatsApp, разказва Business Insider.

Разследване на НПО-то ProPublica сочи, че макар самият екип на социалната мрежа да не се занимава със съобщениета в WhatsApp, компанията плаща на над 1000 работници по цял свят - в САЩ, Ирландия и Сингапур - да четат и модерират съдържанието в чат-програмата.

WhatsApp се хвали с високо ниво на сигурност и защита на съобщенията между потребителите, но това изключва случаите, при които един потребител докладва друг за тормоз, твърдят от компанията. Тогава модераторите получават достъп до докладваното съобщение и други съобщения преди и след него от лични чатове и групи, за контекст.

Както става ясно от разследването на ProPublica, идеята да се изтъква сигурността на WhatsApp е заложена в маркетинговата политика на Facebook. Хората на Зукърбърг не говорят за "модериране на съдържание", когато става дума за чат-програмата с над 2 млрд. потребители - въпреки че такова е налице. По отношение на Facebook и Instagram обаче ежегодно се публикуват доклади за прозрачност и успехи на модерацията на съдържание.

Става ясно, че след закупуването на WhatsApp през 2014 г., вече съществуващи защити са фактически премахнати и хиляди хора, много от които не работят официално за Зукърбърг, а са външни изпълнители, имат достъп не само до съобщения, но и до снимки и видеа на милиони потребители.

В добавка, компанията споделя метаданни на потребителите с различни правителствени агенции по света, но и с рекламни агенции.

Причината за това, обяснява ProPublica, е че Facebook се нуждае от някакъв начин да монетизира чат-програмата - в нея няма реклами и тя е напълно безплатна. Така продаването на данни на потребителите остава единствената опция да се изкарват пари от нея.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.