Чат приложението WhatsApp, собственост на Facebook, продължава да се бори с реакциите на новата му политика за поверителност.

В началото на годината от компанията обявиха нови условия за поверителност, които трябваше да влязат в сила още на 18 февруари. Множество потребители обаче реагираха бурно на тезата, че тя позволява чат приложението да сподели повече информация с други платформи като Facebook и Instagram.

Всъщност става дума само за специалните бизнес акаунти в WhatsApp, подчертават от компанията. Всеки разговор между двама души продължава да бъде криптиран и WhatsApp или Зукърбърг няма достъп до тях.

Това не попречи на индийското министерство по информационните технологии да обяви, че "едностранните промени не са честни и приемливи" по отношение на новата политика. Според тях новите мерки застрашават "избора и автономността на индийските граждани" и планират да заведат дело срещу компанията.

Индия е един от най-големите клиенти на WhatsApp. Паниката около новата политика за поверителност вече изгони хиляди от приложението към негови конкуренти като Signal и Telegram.

Преди дни върховният съд в Делхи определи ключов принцип по друго дело - че всеки потребител не е обвързан с дадено приложение и може да го деинсталира. Т.е. няма логика да има външна намеса от съд в отношенията между компании, разработващи приложения, и потребителите.