От днес в България влизат в сила нови мерки - ще бъде наложен вечерен час за заведенията, както и ограничение на присъстващите на сватби и други тържества.

Предвижда се заведенията да работят от 7 до 23 часа. Фитнесите ще са отворени при капацитет до 30 процента. Кината, театрите, концертите на закрито ще работят с намален наполовина капацитет. Преустановяват се всички масови мероприятия като фестивали и събори.

Бизнесът реагира остро, като се обяви против новите ограничения. От Асоциацията на заведенията обясниха, че няма как дискотеки и барове да спрат да работят, без да има компенсации за бизнеса.

"Ще изразим нашето недоволство с граждански протест. Заведенията няма да затворят след 23 часа. Това ни дава законът като право, това и ще направим", обясни Ричард Алибегов пред "Нова телевизия".

Масов протест в София ще събере хора от различни браншове, които са против мерките без компенсации. 

От Българската асоциация за здраве и фитнес пък обясниха, че колективните спортове се забраняват, но не и груповите занимания. Оттам отбелязаха, че
спортуващите хора повишават имунитета си и от асоциацията са съюзник в превенцията на здравето. Оттам също поискаха обезщетения.