Бургас въвежда по-строги противоепидемични мерки заради COVID-19, след като заболеваемостта в областта стигна рекордните за страната 904 заразени на 100 000 души население. За последното денонощие са регистрирани нови 496 случая на коронавирус.

Със заповед на директора на РЗИ в областта се въвежда вечерен час за непълнолетни. Те няма да могат да излизат навън без придружител в интервала от 20 до 6 ч. Носенето на предпазни маски става задължително и на открито за всички, с изключение на децата до 6-годишна възраст. Очаква се новите мерки да влязат в сила още тази вечер.

Освен това в Бургас се прекратяват всички спортни мероприятия, включително с международно участие. Забраняват се и тържищата, пазарите затварят.

Независимо че провеждането на международния турнир „Петко Сираков - Иван Илиев“ по борба с 200 състезатели от 11 държави и на държавното първенство по карате киокушин за деца е допустимо и се провеждат без публика, по предложение на кмета Димитър Николов РЗИ Бургас отмени двете прояви заради риск за състезателите и техните близки, припомня бТВ.

По-рано от УМБАЛ Бургас съобщиха за недостиг на ремдесивир, с който се лекуват постъпилите в болница. Леглата за болни от коронавирус са увеличени до 200, но въпреки това капацитетът бързо се запълва.

Данните за заболеваемостта от коронавирус в страната днес показаха, че и област Търговище, която досега беше с по-малък брой заразени в стравнение с останалата част от страната, вече е в червената зона. 

"Наблюдаваме подмладяване на пациентите, които постъпват с COVID", коментира по-късно от Бургас след посещение на реанимацията здравният министър Костадин Ангелов.

По думите му градът "ще се справи и ще издържи".

Ангелов посочи, че с решение на Министерския съвет ще се поръчат нови, извънредни доставки на ремдесивир.

Той обяви още, че 69% от интензивните легла са заети. Обобщи, че  леглата за неусложнени пациенти в национален план са общо 12 097, като заетите са 74%. 

В Бургас Ангелов обяви и, че Министерството на здравеопазването ще създаде специализирано звено за родилки с коронавирус в страната. В морския град има три родилки с COVID-19, едната - в тежко състояние. Тя се е лекувала 10 дни вкъщи, преди да постъпи в болница.