Легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо е починал на 88-годишна възраст, предаде Франс прес, като се позова на неговия адвокат. 

Белмондо е роден в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Не се представял добре в училище, а се занимавал главно с бокс и футбол. Родителите му се развели, а мечтата му била да стане актьор.

Едва навършил 27 години Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма „До последен дъх“. Справя се добре и поканите за други ленти не закъсняват. С “Човекът от Рио” той преминава в сферата на по-комерсиалните филми. 

Жан-Пол Белмондо и италианската актриса Клаудия Кардинале в Рим през 1960 година.

Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата правят заедно два филма - „Борсалино“ (1970) и „Бащи трепачи“ (1998). До средата на 80-те образите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които за разлика от много свои колеги почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира върху работата си в театъра.

На 8 август 2001 г. по време на почивка в Корсика Белмондо получи масиран кръвоизлив в мозъка, вследствие на което се парализира дясната половина от тялото му и той загуби говора си. Все пак Белмондо прояви силна воля, възстанови се от инсулта и шест години по-късно се завърна с филма си „Мъж и куче”.

"Напълно разбит съм", каза с треперещ глас по телевизията Ален Делон, цитиран от Франс прес. "Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно", добави 85-годишният актьор.