На тези избори ВМРО ще се яви самостоятелно.

Това заяви пред БНТ Красимир Каракачанов.

"Явно, търсенето на коалиции в последния момент преди изборите, се оказа неудачно, обясни той. - И както виждате, част от нашите избиратели, най-твърдите избиратели, останаха вкъщи и не отидоха да гласуват. Те не ни изневериха, не гласуваха за друг, но не гласуваха".

"Така че, изводът на всички колеги в ръководството е, че трябва на тези избори, както на изборите през април, да се явим самостоятелно", допълни лидерът на ВМРО.

Комбинации

На парламентарния вот на 4 април ВМРО се яви сама, като тогава лидерът обяви, че така са поискали структурите на партията. "И като в казармата: не се обсъжда, а се работи“, сведе волята на структурите Каракачанов.  НФСБ, с която "войводите" бяха заедно в управленската коалиция на ГЕРБ - "Обединени патриоти", намери пристан при „Воля“, като лидерите Валери Симеонов и Веселин Марешки бързо забравиха старите си пререкания в името на новото си влизане в парламента.

В резултат: ВМРО изкара 3,64 % (116 434 гласа), „Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ“ - 2,37 % (75 926 гласа), въпреки масираната кампания из цялата страна - дори такава на ръба на закона.

Месецът вече е юли. Изборите са на 11-и. ВМРО, НФСБ и „Воля“ решиха да се пробват пак - този път заедно. Споразумението бе с новото име - „Българските патриоти“. Прието бе и предложението на Каракачанов в листите да няма партийни лидери. Резултатът: 3,14 на сто - или под прага от 4% за влизане в парламента.  

Реторика

По всичко личи, реториката на ВМРО в тази кампания ще е анти Брюксел (въпреки че партията има двама евродепутати) и на традиционната защита на българското семейство, което ВМРО смята, че е под залпаха. Или поне това може да се предположи от днешната изява на Каракачанов в Сугарево.

"През тази година на изборите имахме много изпитания. В историята на всяка една организация има възходи и поражения. Имаме две алтернативи - да се движим по общото течение и да се примирим с тези, които казват, че не сме българи и да се хванем по новата мода и да забравим борбата за Македония и традиционното българско семейство. Да клекнем и да забравим е единият път. Вторият е да постъпим така, както Тодор Александров. Да се изправим на глава и да продължим по нашия път. Ние не трябва да търсим нови идеологии. Ние сме традиционна политическа партия. Тодор Александров го е казал: „ВМРО не извръща погледа си...“ Преведено на политическия жаргон това значи, че не може да забравим нашите сънародници, защото така искали чиновниците в Брюксел. Това е временно", заяви партийният лидер днес.