ВМРО е готова за обединение с бившите си партньори от Обединени патриоти - НФСБ и "Атака" - плюс партия "Воля" на Веселин Марешки - за да влязат в следващия парламент на изборите на 11 юли. Ако това стане, патриотите са готови за коалиция с всеки, който приеме техните приоритети - като преодоляване на демографската криза, национално обединение, интеграция на ромите. Това каза тази сутрин пред БНТ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той потвърди идеята си, че лидерите трябва да не водят листи, за да не пречат личните им противоречия на обединението. Каракачанов даде да се разбере, че не се притеснява от исканията на лидера на "Атака" Волен Сидеров за референдуми за членството на България в НАТО и за приемането на еврото. 

"Ако искат да инициират референдум, да го инициират, аз съм привърженик на членството в Ес и в НАТО", каза вицепремиерът и министър на отбраната в последното правителство на Бойко Борисов. 

Той отбеляза, че смята част от исканията на "Атака" за основателни - например "природните богатства на България да бъдат в български ръце".
 

Каракачанов критикува кадровите промени в администрацията, извършвани от сегашното служебно правителство и припомни, че като министър не е сменял служители в своето ведомство, нито се е интересувал кой от кого е бил назначен. 

"Така няма да направим държава - с изчегъртване", каза той.

Каракачанов се изказа презрително за 45-я парламент, посочвайки, че депутатите в него само са създали "удобно изборно законодателство, повишиха си заплатките" и са си , "начесали езика".

 
Евентуалното връщане на патриотите в парламента ще бъде "много ясна стена пред опитите на някои протестърски формации да сменят физиономията на България", каза лидерът  на ВМРО, посочвайки подкрепата на тези партии за Истанбулската конвенция и за компромис със Северна Македония, за да започне тя преговори за членство в ЕС.
 
Свалянето на ограниченията върху броя на избирателните секции в чужбина на практика подпомага "ясните опити на една съседна държава да прокарва неоосманизъм", каза Каракачанов. Той припомни, че предишният избирателен закон е ограничавал броя на секциите само в държавите извън ЕС, защото в съюза е ясно, че никоя правителство "не може да организира българските граждани" как да гласуват.  Всичките изселнически организации в Турция се ръководят от турските специални служби, каза бившият министър на отбраната, позовавайки се на класифицирана информация, до която е имал достъп. Той обвини т.нар. партии на протеста, че са премахнали ограниченията защото се надяват на няколко хиляди гласа повече зо себе си в някои западни държави. 
 
Каракачанов имаше особено остри думи за "Демократична България".
 
"Как наричам ДБ не ми е удобно да кажа в ефир", каза той. "Аз ги наричам розови либерали".
 
По думите му в тази формация съжителстват ДСБ, която твърди, че дясна, и едни ултралеви анархозелени".