ВМРО, НФСБ и „Воля“ - това ще е т.нар. обединение на партиотите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Споразумението е било подписано днес, а новото име на коалицията е „Българските патриоти“. Прието е и предложението на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов в листите за вота да няма партийни лидери.

От формациите заявяват, че се обединяват около 10 принципа, като сред тях на първо място изброяват „национално помирение и прекратяване на междуинституционалните войни“. Закономерно присъстват неща като „повишаване на доходите и пенсиите; мерки срещу монополите и картелите, приемане на Закон за частния фалит; преодоляване на демографската катастрофа; недопускане на ДПС в управлението на България; независима и национално отговорна външна политика; защита на традиционното семейство и недопускане на еднополови бракове; прекратяване на социалния паразитизъм“. Говори се и за въвеждане на образователен ценз при гласуване (което е в разрез с действащата конституция - б.р.), децентрализация; нулева толерантност към корупцията; нов Обществен договор и др.

На парламентарния вот на 4 април ВМРО се яви самостоятелно, като малко не стигна на Каракачанов и компания да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в 45-ия парламент. Бившият партньор в рамките на „Обединени патриоти“ - НФСБ - пък участва в последните избори в коалиция с „Воля“ на Веселин Марешки. Обединението им остана далече под прага за участие в парламентарния живот. Марешки бе в обтегнати отношения ту с Валери Симеонов, ту с Каракачанов по време на мандата на 44-тото народно събрание. Преди две седмици бившият военен министър в кабинета на Бойко Борисов заяви, че не поддържа отношения с „Воля“ и не посочи партията сред потенциалните си партньори. После сам включи формацията сред възможностите за обединение, а днес то вече е факт. 

Коалицията на ВМРО, НФСБ и „Воля“ засега затваря пътя за разговори с новата, определяща се като дясноконсервативна партия КОД на бившия здравен министър във втория кабинет „Борисов“ Петър Москов. Преди ден той самият заяви, че се водят разговори с ВМРО, но „Воля“ и „Атака“ не са приемливи заради позиции за излизане на България от  НАТО и критики към принадлежността към ЕС. Поне в т.нар. коалиция „Българските патриоти“ няма да влезе „Атака“ на Волен Сидеров (към днешна дата - б.р.). Каракачанов и Симеонов прекратиха коалицията с партията на Сидеров още докато бившият им формат „Обединени патриоти“ бе малкият коалиционен партньор на ГЕРБ по време на кабинета „Борисов“ 3.