Служебният премиер Стефан Янев заяви, че е готов да се извини на всички лекари, които е засегнал с думите си вчера, че "Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва".

Думите му предизвикаха реакция от Българския лекарски съюз, който поиска извинение от него.

"Г-н Премиер, Моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците. Препоръчваме Ви да се запознаете с нея преди да казвате в какво сме се клели и да говорите за жертвоготовност", заявиха в позиция от БЛС вчера.

Днес премиерът отговори задочно в обръщение към бившия здравен министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Oтностно необходимостта да се извиня за един разговор, които започна с думата "война", вкарана от него ( Костадин Ангелов - б.р.) във вчерашния блиц контрол, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм съгласен да приема, че е така."

Всяка дейност в интерес на хората по отношение на тяхното здраве и живот е война, смята Янев.

"Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован какво точно съдържа Хипократовата клетва, но тръгвайки от военната терминология, искам да ви кажа едно, г-н Ангелов, ако вие сте изучавали медицина и знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е значението на думата "война"."

Според него всяка война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че е справедлива, а Ангелов намеква обратното - което вероятно също е обида към лекарите.

"Аз си мисля и моето уважение, и това което съм казвал многократно към всички лекари и медицински специалисити и се борят за човешкия живот - "Дълбока благодарност!"", добави Янев. "Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам война, ако мислите, че мойте думи са били такива, аз се извинявам.

Но по отношение на факта, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, г-н Ангелов, на вас не ви се извинявам."