Българският лекарски съюз поиска извинение от премиера Стефан Янев за негови думи в парламента тази сутрин, които обидили съсловната организация.

"Ние, българските лекари, сме силно огорчени от Вашите думи, казани по време на днешния блиц контрол в Парламента, а именно: „Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва.“

Г-н Премиер, Моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците. Препоръчваме Ви да се запознаете с нея преди да казвате в какво сме се клели и да говорите за жертвоготовност. Жертвоготовност, която ние проявяваме всеки път, когато заемем работното си място. Жертвоготовност, която проявихме при няколко вече вълни на епидемията и при първоначална пълна неизвестност около заболяването. Жертвоготовност, която проявиха и над 120-те медици, които загубиха битката с Ковид-19. Подобно говорене не само е обидно, то е недопустимо. В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване."

Това се казва в отворено писмо на БЛС.

 

По-рано в парламента Стефан Янев заяви:

"Хипократовата клетва на лекарите, подобно на клетвата на военните и на полицаите, предполагат и саможертва. Тези хора са готови на саможертва и говоренето за тяхното осигуряване с кислород, медикаменти и възнаграждения е важно, но не първостепенно. Не искам да говоря за 1000-те лева допълнително месечно възнаграждение за медиците и до каква степен това е свързано с актуализацията на бюджета на НЗОК."

БЛС обяснява, че по искане на Министерството на финансите са били проведени срещи, на които им било заявено категорично, че пари за медиците на първа линия няма и те ще бъдат спрени. Всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговаря на истината, казват от съсловната организация.

"Български лекарски съюз настоява за незабавно извинение от страна на служебния премиер г-н Стефан Янев! Българските медици не заслужават такова цинично отношение особено на фона на погубени животи на наши колеги и на техните деца, които повече няма да видят своите родители!”, пишат от БЛС.