Заместникът на Слави Трифонов Тошко Йорданов накастри яко шефа на парламента Ива Митева в пленарна зала.

Поводът беше искането на ИТН още днес да се гледат промените, предложени от партията в Закона за НСО, с които се маха охраната от службата на главния прокурор. Според програмата на НС обаче, те са насочени като първа точка утре.


Първото гласуване на предложението се провали, едва 113 гласуваха за него и Митева обяви, че кворум няма. След това тя поиска проверка на депутатите в зала, която показа, че присъстват 140 души. При повторното гласуване обаче кворум пак нямаше. Затова Митева обяви, че точката не може да се гледа днес. 

"Позволявате си в рамките на една минута да вземете две различни решения. Имаше кворум, проверихте го, след това имаше мнозинство и вие си позволявате да казвате кое и кога да приемаме. Ако ви се прибира, прибирайте се. Същото се отнася и за БСП - ако ви е страх от закона за НСО, излезте и гласувайте. Къде са ви хората? Или парламентът тук е да идваме само рано сутринта, да дадем по едно интервю за журналистите и да си излезем?", заяви бесен Йорданов.

"При първото гласуване реално нямахме кворум, тоест то не се е състояло. Ако приемем вашата теза, че няма кворум и на таблото се изписваха 113, то гласуване няма. На проверката се установи, че сме 140 човека в зала, а колеги в средата на залата, сметнаха, че не трябва да гласуват. Затова предлагам да се прегласува", скочи и Мария Капон от ИБГНИ.

"Няма да го предложа за прегласуване, защото имаше две гласувания. Няма основание за прегласуване.
Конституционният текст казва, че парламентът открива заседанието си при 121 души кворум и логиката на съда е, че ако има проверка непосредствено преди гласуване, се приема, че в залата е имало 121 души и са присъствали, но не са участвали в гласуването. Ние направихме точно това. Така че, ако следвам практиката на Конституционния съд, заседанието трябва да продължи", каза пък Митева.


"Когато сте взели решение, вземате го и продължавате нататък с отговорност за думите си. Не мислете, че хората, които ни гледат, не разбират какво става. Приемането на закон на първо четене не значи, че ще се приеме на второ четене. Трябва да приемем поне един закон докрай, а не десетки на първо четене", заяви Крум Зарков от БСП.


"Много от вас са превърнали депутатството си в начин на работа и сте забравили как да работите. Ако работехте за някой частник по този начин, ще ви уволнят с 200", скастри ги Пламен Абровски от ИТН.