Прокуратурата на Република България в лицето на зам. главен прокурор (да не си помислите, че е Иван Гешев) излезе с остро становище срещу внесените още в предния парламент проектопромени в Закона за съдебната власт.

Вносител бе ДБ и - най-вкратце оттам предлагат закриване на "любимите" на (предишната) власт Специализирана прокуратура, Апелативна спецпрокуратура, съд и апелативен спецсъд.

Промените, които отново бяха извадени за обществено обсъждане от правната комисия на парламента, през април минаха само едно четене през комисия. Не стигнаха дори до зала, но това така или иначе отприщи яростна реакция - най-вече от ГЕРБ, ДПС, мнозинството във ВСС, прокурорски и следователски съсловия, както и съответните единомислени с тях "независими" медии.

(Както е известно, по повод "високата" корупция, ако не броим Иванчева, специнституциите досега са произнесли една отменена после присъда срещу бивш зам.-министър - Христо Ангеличин, и пак неокончателна осъдителна срещу Румен Овчаров. Затова критиците им често ги атакуват, че са бухалки на управляващите, по чието време бяха конструирани - от ГЕРБ.

Със свое становище за преструктуриране на тези органи - насочено специално към депутатите от 46-ото НС излезе и правосъдният министър Янаки Стоилов, който така и не получи отговор на настоятелните си апели за ревизия на реалната правораздавателна дейност на "спеца".)  

Днес в становището на ръководството на ПРБ се чертае почти апокалиптична картина - че...

"Приемането му ще засегне в негативен аспект сътрудничеството с Европейската прокуратура и ще доведе до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма..."

(Фактологията е, че ЕК никога не е препоръчвала такива структури, а да има специализация на магистратите, които да разследват корупцията по високите етажи, именно защото там нямаме успехи, б.р.) 

 Прави се и следното твърдение:

"ПРБ изразява своето категорично становище, че благодарение на работата на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратури, ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност."

Споменават се - както обичайно и в изказванията на Иван Гешев - успехите срещу "телефонните измами, които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани" (всъщност, както Клуб Z писа, това съвпадна с въвеждането на алгоритъм от страна на компанията, стопанисваща стационарните телефони, който да засича позвъняване от една карта на десетки номера на ден, б.р.)

Казва се още:

"По разследвания на СП за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм."

(Всъщност, имат се предвид двамата извършители на атентата в Сарафово - Хасан ал Хадж Хасан и Мелиад Фара, които започнаха в Бургас, но бяха преместени в Спецсъда. Те получиха доживотни присъди без замяна задочно, тъй като се издирват. Другите дела за "тероризъм - например срещу Русофилите, евентуалното срещу Васил Божков или това за "ТАД груп" въобще не са започнали. Срещу "шпионите" от МО - също, но те са на военен съд, б.р.).

 Вътре в писмото на прокурорското ръководство се съдържат изказвания като: 

"Предвидените в преходните и заключителни разпоредби промени в чл. 46 и чл. 213 от НПК представляват несполучлив опит на настоящата изчерпателна и съответна на ЗСВ редакция на чл. 46 от НПК с елементи на ретроградност."

Цялото становище на ПРБ е 12 страници и може да бъде видяно на края на следното съобщение.

Ето и пълния текст на прессъобщението:

Прокуратурата на Република България (ПРБ) изпрати в 46-ото Народно събрание становище срещу законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), представен за обществено обсъждане на 01.09.2021 г.

Приемането му ще засегне в негативен аспект сътрудничеството с Европейската прокуратура и ще доведе до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма.

ПРБ изразява своето категорично становище, че благодарение на работата на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратури, ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност.

Действията на Специализираната прокуратура (СП) доведоха до рязък спад на т.нар. "телефонни измами", които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани. По разследвания на СП за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм.

Към момента липсва актуална и обективна оценка на въздействието на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Няма яснота и какво ще се случи с обезпеченията по реда на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) и по чл. 72 НПК, които възлизат на около 3 млрд. лв. и за които има данни, че са придоби по престъпен начин.