Висшият съдебен съвет (ВСС) в България се назначава от главния прокурор.

Така смята добре познатата у нас крайнолява ирландска евродепутатка Клеър Дейли.

Тя изказа тази мисъл днес, на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Депутатите обмениха мнения с еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс за докладите за върховенството на закона в страните членки на ЕС от тази и миналата година.

Първо Дейли разкритикува докладите от 2020 г. Тя ги определи като „беззъби и безгръбначни“ и изтъкна, че в тях „проблемите не се назовават с точните думи и няма никакви искания за действие“. За пример депутатката от радикалната левица даде България:

„Миналогодишният доклад бе приветстван от корумпираното правителство на Бойко Борисов като показател за добрата му работа, въпреки че хората излязоха на улиците.

Казвате, че тази година те са изготвили план за действие. Но това всъщност се нарича игра, защото не означава, че животът на хората е променен.

В тазгодишния доклад се споменава загриженост за ролята на главния прокурор, както и за ВСС, но това е по-скоро снизходително.“

Думите на ирландката бяха в отговор на казаното от Рейндерс, че България е изготвила план за действие след доклада от миналата година. Тя припомни, че служебното правителство в София е поискало оставката на главния прокурор Иван Гешев, но по думите й, това няма да стане.

„Под въпрос е дали това ще се случи, защото ВСС се назначава от  главния прокурор, пред който се предполага, че той трябва да се отчита.

Това е абсолютно завладяване на държавата от олигархията - нещо, за което не спираме да критикуваме страни извън ЕС. А това става при нас и ние дори не го назоваваме“, каза крайно лявата депутатка.

През 2020 г. Клеър Дейли дойде у нас, за да подкрепи протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Същевременно тогава тя се забърка и в скандал между ирландски собственици на апартаменти в хотелския комплекс „Сънсет ризорт“ в Поморие и местните власти. Ирландците бяха отказали да плащат такса за поддръжка от 15 евро на квадратен метър.

Дейли не пропуска случай да критикува правителството и съдебната система в България.