Папа Франциск, който преди два месеца претърпя операция на дебелото черво, разказа, че благодарение на тази интервенция може да яде вече каквото си поиска и да води напълно нормален живот, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Франциск бе опериран на 4 юли в клиника в Рим.

В предварително записано интервю за испанското католическо радио КОПЕ, излъчено днес, папата заяви:

"Сега мога да ям всичко, което не беше възможно преди това заради дивертикулата".

Франциск разказа, че все още взима постоперативни медикаменти, докато, както той сам каза, мозъкът му свикне с това, че вече има с 33 сантиметра по-късо дебело черво.

Папата сподели, че мъж, работещ като медицинска сестра във Ватикана, го е накарал да се оперира вместо да разчита на антибиотици заради чревното възпаление, от което страдал.

"Той ми спаси живота", казва папата.

Франциск буквално се изсмя по време на интервюто на някои слухове, появили се в италиански медии - че заради здравословните си проблеми може да подаде оставка.

"Когато папата е болен, винаги духа бризът или се разразява ураганът на конклава", пошегува се той и допълни, че стои настрана от слуховете, като чете само един италиански всекидневник и не гледа никога телевизия, предаде Франс прес.

В миналото Франциск пак благодари на медицинска сестра, която през 1957 г. му спасила живота в Аржентина, като удвоила на своя глава предписаните му антибиотици срещу сериозна инфекция на белия дроб.

Операцията на папата през юли беше лява колектомия, при която се отстранява сегмент от дебелото черво. Папата страдаше от потенциално болезнено възпаление на дивертикулите, хернии или джобове, които се формират по стените на храносмилателния апарат. Едно от възможните усложнения от това възпаление е стенозата, тоест стесняване на червото.

В същото интервю папата говори и за политически въпроси. Той разкритикува 20-годишната война на Запада в Афганистан, определяйки я като опит на аутсайдер да наложи демокрация в тази страна. Но Франциск използва цитат на руския президент Владимир Путин, мислейки, че става дума за изказване на германския канцлер Ангела Меркел, отбелязват световните агенции.

На въпрос относно ситуацията в Афганистан папата каза, че ще цитира Меркел или както той заяви "една от най-великите политически фигури в света".

"Необходимо е да се приключи с безотговорната политика на намеса отвън и изграждане на демокрация в други страни, при което се игнорират традициите на народите", заяви папата на испански, като поясни, че това е негов личен превод на цитираното изказване.

Но всъщност това се оказа изказване на Путин, направено в присъствие на Меркел, по време на нейната визита в Москва миналия месец.

В интервюто Франциск разказа още, че скоро ще посети Кипър, Гърция и Малта. Но преди това му предстои пътуване до Унгария и Словакия.