Двайсетте години война и американско присъствие в Афганистан бяха "трагедия" за тази страна. Това заяви руският президент Владимир Путин днес - ден след края на изтеглянето на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Двайсет години американски войски присъстваха на тази територия и двайсет години се опитваха (. . .) "да цивилизоват" хората, живеещи там. А всъщност да внедряват своите норми и стандарти на живот", коментира Путин, цитиран по ТАСС, на среща с ученици, излъчена по телевизията.

"В резултат - само трагедии. Само загуби. И за онези, които направиха това, за Съединените щати, и още повече за хората, които живеят на територията на Афганистан", добави държавният глава, който е на обиколка из Далечния изток на Русия.

Колкото до бъдещето на азиатската страна след изтеглянето на САЩ и съюзниците им, Путин прецени, че е "невъзможно да се натрапи отвън каквото и да било".

По думите му необходимата ситуация "трябва да узрее". "Ако пък някой иска тя да узрее по-бързо, по-качествено, трябва да се помага на хората", каза руският лидер.

Руските власти заеха доста помирителна позиция спрямо талибаните, като признаха победата им и същевременно ги призоваха към "национален диалог" с цел формиране на представително правителство.

При все това Москва още разглежда талибаните като "терористична" групировка, дори при положение че Русия преговаря с тях от години и няма намерение да признае властта им в Афганистан, освен ако те дадат достатъчни гаранции.

Русия се тревожи по-специално за сигурността на бившите съветски републики в Централна Азия, граничещи с Афганистан, опасявайки се, че там отново да се появят джихадистки групировки, вдъхновени или подкрепяни от талибаните. Освен това Москва иска да избегне приток на бежанци в региона, а също и нов разцвет на наркотрафика, отбелязва АФП.