Онлайн игрите в Китай ще бъдат ограничени за лица под 18 години - по един час в петък, уикенди и празници, или до 3 часа седмично, съобщи местният регулатор за компютърни игри.

Децата ще могат да играят само в интервала между 8-21 ч. Да се следи за това ще е отговорност на компаниите за онлайн игри. Наскоро гигантът Tencent обяви, че ще ползва лицево разпознаване, за да спазва мерките.

Според китайската държава онлайн игрите са "духовен опиум". Ограничения за тях съществуват отдавна - до 90 минути на ден и до 3 часа на празник, но сега се затягат.

В страната се установяват все повече случаи на пристрастяване към онлайн игрите и негативни последици върху образованието и здравето на децата. 

Множество родители са доволни от мерките, но играчите дори в китайското копие на Twitter - Weibo, видно са недоволни. Според тях това е произвол на правителството.

Съществува и казус с онлайн състезателите - Китай е сред топ-страните в електронните спортове, но подобни ограничения означават, че в близкото бъдеще топ е-атлетите им ще са много неподготвени в сравнение с шампионите от Южна Корея, Япония, САЩ и др.