Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за днешната ракетна атака срещу летището в афганистанската столица Кабул, съобщи медията на групировката "Нашер нюз" в "Телеграм", предаде Ройтерс.

"С милостта на всемогъщия Бог войниците на халифата взеха на прицел международното летище в Кабул с 6 ракети "Катюша", се казва в съобщението.

Рано тази сутрин американската противовъздушна отбрана прехвана пет ракети, изстреляни срещу летището в Кабул, каза американски представител.

Афганистански медии съобщиха, че ракетната атака е извършена от каросерията на автомобил. Осведомителната агенция Пажвок съобщи, че няколко ракети са ударили различни части на афганистанската столица.

Неназован американски официален представител заяви пред Ройтерс, че по първоначални данни няма пострадали военнослужещи на САЩ.

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън, след като е бил информиран за нападението, е потвърдил заповедта си към командирите да бъде направено "всичко необходимо за гарантиране на сигурността на американските сили на място". Президентът беше информиран, че работата на летището не е нарушена и продължава, допълни американското президентство.

След като евакуираха около 114 000 души, включително чужди граждани и афганистанци в риск, при операция, започнала ден преди на 15 август талибаните да превземат Кабул, САЩ и съюзниците им се готвят да завършат изтеглянето си до уговорения с радикалните ислямисти краен срок, тоест до утре.

През уикенда броят на американските военни на летището е намалял до под 4000. Заминаването им стана още по-належащо след самоубийствения атентат на "Ислямска държава" в четвъртък пред едни от входовете на летището, при който загинаха десетки афганистанци и 13 военнослужещи на САЩ.

Вчера при удар на американски безпилотен самолет беше унищожен атентатор самоубиец в автомобил, който се готвел да атакува летището от името на "Ислямска държава-Хорасан", местен клон на "Ислямска държава", който е враг както на Запада, така и на талибаните.

Американското Централно командване съобщи, че разследва съобщенията за цивилни жертви при удара.

"Знаем, че в резултат на унищожаването на автомобила е имало силни последващи взривове, а това подсказва, че в него е имало значително количество експлозив, който може да е взел допълнителни жертви", заяви то.

При атаката с дрона са загинали седем души, каза днес пред китайската държавна телевизия говорителят на талибаните Забиула Муджахид и разкритикува предприетите от САЩ действия на чужда територия като незаконни.