Ракета удари днес жилищен квартал и уби дете западно от летището в афганистанската столица Кабул, докато там върви към приключване евакуацията на азмериканските и съюзническите войски и на цивилните, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на шефа на кабулската полиция.

Никой не пое веднага отговорността за атаката, която идва след атентат на групировката Ислямска държава на кабулското летище в четвъртък, който взе 180 жертви.

Час по-късно, АП цитира американски военни източници, според които ракета, изстреляна от дрон, е унищожила превозно средство с атентатори самоубийци, които са се насочвали към летището в Кабул с намерението да извършат там поредно нападение. 

Талибаните отначало съобщиха за две отделни атаки, въпреки че свидетели съобщиха само за една мощна експлозия.

Британският в. "Индипендънт" съобщи на уебсайта си, че ракетата е ударила автомобил и има поне една жертва - дете. 

Би Би Си цитира представител на министерството на здравеопазването, че ракета е ударила сграда в жилищен квартал западно от кабулското летище и че самото летище не е засегнато, предаде Би Би Си.

Вчера президентът Джо Байдън предупреди, че след атентата в четвъртък се очаква нов в рамките на 24-36 часа.

САЩ са извършили въздушен удар срещу афганистанския клон на Ислямска държава, предаде Ройтерс, цитирайки неназовани американски представители. Не беше веднага ясно дали експлозията в жилищния квартал е резултат от този удар.