"Не може и не трябва да бъдат правени сравнения с тази през 2015 г. Много неща са различни сега. Турция заяви, че няма капацитет да поеме мигранти, колкото предния път. Те изграждат стена на своята граница с Иран. Страховете ( за тежка бежанска вълна) не са основателни към този момент."

Това заяви днес пред Нова бившият външен министър и бивш официален представител на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов. 

Все пак той предупреди, че нещата могат да се променят бързо и именно заради това подчерта, че страни като България, които са външна граница на ЕС, трябва да си дадат сметка за уроците от 2015 г. - последната голяма бежанска вълна, свръзана със събитията от гражданската война в Сирия. 

Според Младенов, България има няколко приоритета, които трябва да следва в настоящата ситуация. 

"На първо място ние трябва да пазим българските граници и да помагаме на българските граждани. Второ - трябва да помогнем на тези, които са работили за нас в Афганистан. На трето място - на тези, които имат легитимното право на политическо убежище. Оттам нататък са въпросите, на които българските институции трябва да отговарят."

По думите на бившия ни дипломат №1, икономическите мигранти от Афганистан трябва да бъдат разселвани в близки до страната държави, така че при успокояване на ситуацията, те бързо да могат да се върнат обратно.

"Идеалният вариант би бил в ЕС да има споделена отговорност. Но споделената отговорност не е тези хора да стоят в първата държава. Диалозите и разговорите в Европа са много важни и няма нужда да се случват истерично", каза още Младенов.

Той заяви и че е нужен сериозен диалог с Турция, като страната, която вероятно ще служи за изходна точка на потока към България. Призова и за сериозна работа на българските служби по проверка на влизащите. 

Иначе - Младенов коментира и как се стигна до тази ситуацията. Според него първата грешка е легитимирането на талибаните от САЩ в преговорите с Катар и че техните обещания бяха приети за чиста монета от администрацията на Доналд Тръмп. Като втори проблем бе изтъкнато и самото изтегляне на съюзническите войски и организацията по напускането на Афганистан, организирано от администрацията на Байдън.

"Има възможност в Афганистан да се възродят стари или да се създадат нови терористични организации. Историята показва, че когато подобни ситуации се случат, много екстремистки организации намират почва на тези места", каза още бившият външен министър.

И накрая - смята ли Николай Младенов да се върне в България и има ли планове за участие в родната политическа действителност?

"На този етап нямам планове да се включва отново в българската политика. Имам други ангажименти, които са извън границите на страната. Ситуацията у нас е лоша. Ние сме в тежка политическа криза. Още от първите избори видяхме разпадането на политическата система в България."