БСП Започна днес разговори с парламентарните партии за съставяне на правителство, след като получи мандат за това от президента Румен Радев.

Лидерката на партията Корнелия Нинова обеща, че ще направи всичко възможно, за да формира кабинет.

Преобладаващата прогноза сред политици и наблюдатели е, че третият и последен опит за това в рамките на 46-я парламент е обречен на неуспех.

„Ние имаме аргументи защо трябва да имаме редовен кабинет. И всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно.“

Първо днес БСП се среща с представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Депутатът от тази партия Арман Бабикян не скри, че не вижда смисъл в разговор за съставяне на правителство.

Двете най-големи парламентарни групи - на "Има такъв народ" и на ГЕРБ - заявиха предварително, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП, с което вероятността за съставяне на правителство намалява.

„Беше анонсирано, че този тур, свързан със следващ мандат, очевидно такъв няма да има. Така че можем да говорим само за дружески разговори, някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, за да може поне да има смисъл тази среща“, каза Бабикян.

Секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов обаче каза, че тя е готова за сериозен диалог и призова партиите на протеста, с които социалистите ще се срещат, да подходят отговорно.

„В поканата ясно и точно е записано за какво е срещата – тя именно е за преговори по формиране на редовно правителство. Надяваме се до четвъртък вече да има име, което да се обсъди за министър-председател, след което да бъде обсъдено на нашия Национален съвет. Трябва да направим всичко необходимо, и го правим всичко необходимо, за да се стигне до сформиране на редовен кабинет“, каза Попов.

Пред БНР той каза, че с поведението си досега "Има такъв народ" вместо да "изчегърта модела на ГЕРБ" му е "направила фина замазка" и е "бетонирала" партията на Бойко Борисов във властта.